Dette er en av mine beste eplekakeoppskrifter og jeg lager den ofte når jeg har noen ekstra epler liggende. Kaken er saftig og holder seg lenge. Du må gjerne fryse den om du ønsker. Og det blir aldri feil med et kakestykke til en god kaffekopp eller tekopp.
(12 stk.)
5 syrlige epler
1 ss sitronsaft
3 egg
2 ½ dl sukker
150 g smør
1 dl melk
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 ss sukker
1 ts malt kanel
½ ts malt kardemomme
Pynt:
Et strø med melis, kan utelates
3 stemorsblomster, kan utelates
Skrell eplene om nødvendig men har de bare et tynt skall, kan det få sitte på. Del dem i skiver og legg dem i en bolle vann med litt sitronsaft, så blir de ikke brune. Pisk stiv eggedosis av egg og sukker. Smelt smør og bland med melk. Tilsett det i eggedosisen og rør det inn. Sikt sammen hvetemel og bakepulver og vend det inn i kakerøren. Pass på at alt melet blir med i røren. Men ikke rør for lenge, for da blir deigen seig.
Legg bakepapir i bunnen av en springform, 22–24 cm og smør kantene med litt smør.
Hell røren i formen.
Hell av vannet på epleskivene og tørk dem med litt tørkepapir.
Legg skivene tett i tett på toppen av røren og dryss over sukker, kanel og kardemomme.
Stekes i ovnen på nederste rille ved 190 grader i ca. 40 minutter. Sjekk at kaken er gjennomstekt med en kakenål, men pass på at den ikke blir for mye stekt. Avkjøl på rist.
Tips!
Du kan bytte ut både den vanlige melken med laktosefritt og hvetemel med glutenfritt om du skulle ønske det. Det beste er at ingen vil merke forskjell!