Ishavsrøye er Norges eldste ferskvannsfisk, i tillegg er det også den fiske som lever lengst mot nord. I dag blir ishavsrøye oppdrettet på små anlegg flere steder i Norge. Ishavsrøye har en mild fiskesmak og er rød og fin i kjøttet.
Fyll fisken med krydder, sitron eller gjør som meg fyll den med dill, lime og en skive med smør. Pass på å salte den nok, fisk trenger mye mer salt enn du skulle tenke deg. Nyt fisken med en mangosalat, rømmedressing og ris til. Smakfyllt og nydelig sommerrett som jeg er sikker på hele familien vil like.
4 porsjoner
1 hel Ishavsrøye ca. 1 kg
2 ss salt
2 ts pepper eller fiskekrydder
2 nevver dill
200 g smør
2 lime
Mangosalat:
1-2 mango
1/2 rødløk
1/2 rød chili, tynt skivet
1 neve hakket koriander
1 lime, saften
1 knivsodd salt
Rens og skyll fisken i iskaldt vann og sjekk at blodrannen er borte.
Skjær 3 – 4 skråsnitt i sidene på fisken.
Dryss den med salt i snittene og i bukenm og legg på godt med dill, en skive med lime og smør i snittene og i buken.
Finn fram et ildfast fat og legg i et bakepapir og legg fisken på.
Sett i et steketermometer i den tykkeste delen på fisken. Pass på at den er midt i.
Bakes i ovnen på midterste rille ved 175 den midt i ovnen til den er gjennomkok ved 160 ◦ C i ca. 20 minutter eller til termomemeteret viser 49 grader. Ta den ut og la fiske hvile ca. 5 minutter
Prøv ved å stikke en spiss kniv inn ved ryggbenet, løsner fisken er den ferdig.
Skjær mangoen i biter, rødløken og chilien i så tynne skiver som mulig. Ha alt i en liten bolle.
Finhakk koriander og bland det i. Skvis ut saften av limen. Smak til med salt og limesaft.
Server ishavsrøye med mangosalat, rømme og ris til.