piknik i det fri i påsen
Alkoholfrie drikker Alle innlegg Brennevin Hvite viner Øl Rosèvin

Enkel påskelunsj i det fri med godt følge.

0 Flares 0 Flares ×

Vi er i gang med påske 2020,
For mange kan kanskje dagene oppleves som litt trange, men da er det fint å bruke naturen rundt seg.
Så fyll en piknikkurv med god mat, noen gode akevitter, og planlegg en tur ut i det blå. Enkelt, hyggelig og ikke minst godt.

Grytebrød

Eltefrittsolsikkebrod

1 brød
400 g hvetemel
100 g sammalt hvete, fin eller sammalt rug
6 ss havregryn
4 ss solsikkekjerner
2 ss sesamfrø
2 ss linfrø
2 ss maltekstrakt
1 ts salt
1 ts tørrgjær evt 1 pk, om du ikke orker å la den heve så lenge.
5 dl vann
Bruk en sleiv og bland det tørre sammen i en bolle.  Tilsett maltekstrakt om du ønsker.
Hell i vann og rør deigen raskt sammen. Deigen skal være fast, men fortsatt litt klissete.
Dekk bakebollen med lokk eller plastfolie, og hev deigen i romtemperatur i 12-18 timer. Ønsker du å bruke mindre tid på hevingen, tilsett 1 pk gjær. Da trenger du ikke vente mer enn ca. 1 time på førstegangs heving.
Dryss godt med mel på et ark bakepapir, og hvelv deigen over på arket. Deigen er litt klissete. Bruk en slikkepott eller litt mel på fingrene og brett sammen deigen fra kanten og inn mot midten. Gjenta bretteprosessen et par ganger til brødet begynner å holde formen
Strø eventuelt på litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret.
Snu deigen og legg den med brettesiden ned på bakepapirarket. Sørg for å ha godt med mel på arket slik at brødet ikke setter seg fast under etterhevingen. Snu bakebollen over deigen, og la brødet etterheve i 1 ½ time.
Når brødet har stått på kjøkkenbenken i 1 ½ time, sett inn en støpejernsgryte med lokk i stekeovnen og skru ovnen på 250 grader.
La gryten stå i stekeovnen en ½ time slik at den blir god og varm.
Oppskriften passer fint til en gryte på 24 cm i diameter. Gryten du bruker bør tåle 250 grader og ha lokk.
Ta den varme formen ut av stekeovnen når deigen er ferdig hevet. Strø litt mel i bunnen av gryten. Løft opp deigen ved hjelp av bakepapiret og hvelv den over i gryta. Dryss eventuelt litt mel på toppen.
Ha på lokk og sett gryten tilbake i stekeovnen. Stek brødet i 30 minutter.
Ta av lokket på gryten, skru stekeovnen på 200 grader, og stek videre i 10 – 15 minutter til brødet har fått en fin gyllen farge og en sprø stekeskorpe. Vend brødet ut av gryten og avkjøl på rist.
Bruk de frøene du syns er best, her er det bare muligheter.
Det bør være ca. 150 g frø til sammen.

Sandwich med magebelte

Sandwich med magebelte
Matstyling og foto: Kristin Jøtun

4 stk

4 skiver grytebrød
8 skiver god norsk spekeskinke
8 skiver Jarlsberg eller Norvegia
1 porsjon eggesalat
4 crispi salat

Skjær brødet og del skiven i to.
Legg på salat, eggesalat, spekeskinke og ost. Legg på toppen.
Topp gjerne med agurk og tomater om du ønsker.
Lag gjerne et belte med matpapir og ha det rundt brødskiven. Surr en hyssing rundt. Da blir det lettere å spise.

Eggesalat

egge-salat
Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

4 porsjoner

4 egg
4 ss majones
4 ss rømme
1 ss gressløk
1 båt hvitløk
litt rød chili
salt og pepper
Hardkok eggene i 8–10 min. og avkjøl i rennende, kaldt vann.
Del eggene med en eggedeler, først på tvers, så på langs.
Bland de hakkede eggene med majones, rømme og gressløk.
Tilsett gjerne finhakket hvitløk og litt rød chili om du har lyst på litt mer sting i smaken.
Smak til med salt og pepper.

Drikke i det lille glasset:

Det passer alltid å servere en god øl og akevitt. hvitvin, en rosèvin eller bobler i vårsola. Her gir jeg deg noen gode akevittvarianter du kan prøve ut om du har lyst.

For den turglade:
Løiten Tur Aquavit,
passer godt å putte i sekken eller i piknikkurven. Så er du av dem som holder deg til de ulike Løiten akevittene, vil du helt klart like denne. Turakevitten har en utpreget smak av karve, og i tillegg har den fått følge av litt einebær og lakrisrotsekstrakt. Denne akevitten er fatlagring på sherryfat i 6 mnd, noe som gir akevitten en mørk gyllen farge, kr 320.

For deg som elsker design: Gullmunn Juleakevitt 2019
Jula varer som sagt til påske, så har du ikke denne akevitten i barskapet ditt, kan det være en fordel å finne plass til denne. Dette er en fyldig og rik akevitt med godt integrerte kryddertoner. Passer godt for kvinner som ikke liker så høy alkoholstyrke. Lang og rund ettersmak som passer godt til spekemat og småretter på terrassen. Når den er tom, ta vare på flasken og bruk den som vase eller karaffel.
Kr. 379,90

For deg som er nysgjerrig:
MEIR Aquavit No. 1.
Dette er en frisk akevitt med tydelig smak av sitrus
og fruktighet. MEIR gir en smaksopplevelse som tilfredsstiller alle sansene; syn,
følelse, hørsel, lukt og smak. MEIR er akevitten for den som er nysgjerrig og som ønsker mer av livets gode øyeblikk.
Pris: 429,90,-

For deg som elsker solveggen:
Løiten Solvegg Aquavit
Påsken er perfekt å tilbringe i solveggen. Dette er en sødmefull akvitt med et balansert krydder- og fatpreg, hint av appelsin og mørk sjokolade. Kr. 309,90

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×