Det er ikke bare håndvasken vi skal ha kontroll på, klærne våre kan også være en mulig smittekilde. Det er jo ikke for ingen ting at helsepersonell ikler seg nå smittevernutstyr når de har mistanke om at pasientene de skal behandle har korona. Min menig er ikke å spre frykt, men heller gi deg noen enkle og effektive tips til hvordan du skal håndtere klær som du kanskje mistenker kan ha vært i kontakt med smitte.
- Hold de rene klærne dine adskilt fra de skinte klærne.
- Har du lagt klær på gulvet eller benken – vask godt både gulv og benk.
- Legg skittent tøy aller helst rett inn i vaskemaskinen, men det er jo ikke alltid at det går. Og ikke minst, husk å vask hendene godt etter håndtering av skittentøy. Har du sår på hendene, bruk hansker.
- Har du smitte i hus og ikke alle er syke – vask klærne hver for seg.
- Vask på minst 60 grader. Sengetøy, håndklær og undertøy kan og bør vaskes på 90 grader. Jo høyrere temperatur, jo bedre er det.
- Still gjerne maskinen inn på en ekstra skylling. Skylling gir renere vask, men ikke tilsett mer vaskemiddel. Det gjør tøyet ikke mer rent, heller motsatt.
- Bruk gjerne tørkeskap, tørketrommel eller stryking. Varme og damp gjør tøyet renere.
- Yttertøy eller annet tøy som ikke tåler høye temperaturer, og som du tror har vært i kontakt med smitte. Heng dem ut eller i et eget rom. Det er begrenset hvor lenge viruset overlever. Men vent med å bruke det igjen til du er sikker på at viruset er dødt, ca. 2 dager.
- Bruker du ull, kan jo ikke ull vaskes i maskin på 90 grader, men du kan gjøre det gjennom koking. Legg ullplagget i en stor kjele med mye vann. Men det viktigste er å ikke røre i gryta. La ullen ligge helt stille i ca. 10 minutter under kokepunket.
Håndterer du og følger du disse enkle rådene vil du også være med å redusere smitteomfanget nå.
Kilde: Ingunn Klepp, SIFO
Omsorg som arbeid, Kristin Jøtun