En naked cake, eller direkte oversatt: en nakenkake på norsk, er som en vanlig bløtkake, bare at man ikke har krem rundt kantene. Her har jeg brukt en hjerteform. Moderne og lekkert! Hvis du også skal lage en større kake får du grunnoppskriften på sukkerbrød i flere størrelser. Da er det bare å sette i gang og bake i en fei.
(12 porsj.)
Grunnoppskrift på sukkerbrød
Form |
20 cm |
22 cm |
24 cm |
26 cm |
28 cm |
Egg |
3 |
4 |
5 |
6 |
6 |
Sukker |
120 g |
160 g |
200 g |
240 g |
280 g |
Mel |
120 g |
160 g |
200 g |
240 g |
280 g |
Bake- |
½ ts |
1 ts |
1 ½ ts |
2 ts |
2 ts |
Forvarm stekeovnen til 160 grader.
Pisk egg og sukker til en luftig og stiv eggedosis, 6–8 minutter.
Sikt mel og bakepulver over eggedosisen.
Vend melet forsiktig inn i eggedosisen med en slikkepott. Bruk myke bevegelser og bland til det ikke lenger er melklumper i røren. Husk også å se etter melklumper i bunnen av bollen.
Ha bakepapir i bunnen av en springform. Smør formen med smør. Strø gjerne hvetemel eller semulegryn slik at formen dekkes av melet/grynene. Hell ut det som ikke fester seg.
Hell røren i formen i et sikk-sakk-mønster, og stryk lett frem og tilbake med slikkepotten slik at overflaten blir jevn.
Sett formen på nederste rille i ovnen og stek i ca. 40 minutter, til sukkerbrødet har hevet seg godt, er gyllent og gjennomstekt.
La sukkerbrødet stå i formen et par minutter før det hvelves over på rist. Legg over et rent kjøkkenhåndkle og avkjøl sukkerbrødet.
Bruk romtempererte egg, de har en bedre piskeevne og gir en mer luftig eggedosis. Når er eggedosisen stiv nok? Skriv «Ole» med vispen, klarer du se hele navnet før eggedosisen flyter ut er den ferdig.
Sukkerbrødet kan pakkes inn i plastfolie og fryses om du ikke ønsker å fylle det med en gang.
Fyll og pynt:
ca. 1 dl melk eller juice til dynking
3 dl kremfløte
1 ss melis
1 pk skogsbærblandig, frossen
1 ss melis
200 g friske bjørnebær
noen marengstopper
eukalyptusblader, urter eller spiselige blomster
Skjær et lite snitt vertikalt på sukkerbrødet. Når kakebunnen fylles og lagene legges oppå hverandre, vil snittet være til hjelp for å få en jevn kake.
Del sukkerbrødet i to lag.
Legg bunnen på et fat og dynk det med litt melk eller juice.
Tin skogsbærblandingen og strø over litt melis. La den stå og safte seg slik at saften renner litt ut av bærene.
Pisk kremen stiv med melis. Ta av litt krem til å bre over toppen av kaken. Bland inn bærene i resten av kremen.
Smør et lag med bærkrem på kakebunnen. Legg på toppen av sukkerbrødet.
Ha på kremen uten bær på toppen og glatt den ut med en kakepalett. Pynt med for eksempel bjørnebær, marengstopper, eukalyptusblader og små roser eller andre spiselige blomster.