Hvetebakst og gjærbakst blir aldri feil, og disse deilige flettene med perlesukker smaker rett og slett himmelsk. Prøv deg du også og jeg er helt sikker på at du ikke vil angre.
1 – 2 stk
125 g smør
5 dl helmelk
50 g gjær evt. 1 pk tørrgjær
1 egg
150 g sukker
1 ts kardemomme
1 ts salt
1 kg hvetemel (ca)
Pensling:
1 egg
½ dl perlesukker
Smelt smøret i en kjele og ha i melken og varm blandingen til 37 grader.
Rør ut gjæren i melken. Bruker du tørrgjær kan temperaturen være ca.40 grader.
Tilsett egg, sukker, kardemomme, salt og mesteparten av hvetemelet. Elt deigen med en kjøkkenmaskin og elt i ca. 15 minutter på sakte fart til deigen er smidig og slipper kantene. Kan være at du må tilsette litt mer av hvetemelet.
Sett deigen til heving. Dekk til med plastfolie, og la den heve i 1 time.
Strø mel på bakebordet, ha deigen over på bakebordet og del i tre like deler, evt seks om du ønsker to fletter i stedet for en stor.
Del deigen i tre like store emner som du ruller til lange pølser. Fest de sammen i toppen og flett så de sammen.
Plasser fletten eller flettene på et stekebrett med bakepapir og dekk med et klede. La etterheve til nesten dobbel størrelse, ca.i 30 minutter.
Rør sammen ett egg, pensle flettene og strø over perlesukker.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 200 grader i ca. 15 minutter, eller til de er gylne.
Avkjøl på rist.
Pensle med sammenvispet egg, og strø med sukker.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 175 grader i ca. 20 minutter. ffff