Gulasjsuppe har sin opprinnelse fra Ungarn. Det er en smaksrik og kraftig suppe der paprikapulver er en viktig ingrediens. Den lages opprinnelig med storfekjøtt, men smaker også fortreffelig med viltkjøtt om du har det.
4 porsjoner
600-800 g oksekjøtt fra høyrygg eller bog
2 løk
2 båter hvitløk
2 røde paprika
4 mellomstore poteter
1 ss smør
1 ss paprikapulver, gjerne fra Ungarn, den er litt sterkere og mer krydret enn den vanlige du kjøper i butikken
1 ts chilipulver
1 ts karve
1 boks finhakkede/moste tomater
1 liter kjøttkraft/buljong og vann
1 liten kvast frisk timian eller merian, ev. 2 ts tørkede urter
salt og kvernet pepper
1 god klype sukker
rømme til servering
hakket persille til pynt
Skjær kjøttet i passe store terninger.
Grovhakk løken og finhakk hvitløken.
Rens og skjær paprikaen i grove biter.
Skrell og skjær potetene i jevne biter/terninger.
Brun kjøttet i olje i en gryte eller lignende. Gjør det i to omganger så ikke gryta blir avkjølt, og kjøttet begynner å koke.
Krydre godt med salt og kvernet pepper. Legg kjøttet til side så lenge.
Ha smør i gryta, og brun løken under omrøring. Tilsett hvitløk, paprikapulver, chili og karve. La det frese videre under omrøring til løken begynner å mykne.
Ha kjøttet tilbake i gryta sammen med tomater, kraft, urter og paprika. Kok opp.
La det hele putre/småkoke i omtrent 1 ½ time, eller til kjøttet er mørt.
Tilsett potetene og la det putre videre til potetene er helt møre. Juster smaken med salt og pepper hvis nødvendig.