Jul ved Eidsvollsbygningen har siden 1999 gledet folk i alle aldre med den gode julefølelsen. En rolig stemning i vakre omgivelser med opplevelser som gir mening til jula. Det handler om tradisjon, det handler om verdier, om fellesskap, om å gi av oss selv til jul. I år er jeg så heldig som får lov til å være en del av dette, og da skal jeg lære barn å lage julegodter.
Så ta med deg barn og/eller barnebarn og kom og kjenn på den gode julefølelsen.
Jul ved Eidsvollsbygningen er en del av Jul på Værket med det tradisjonsrike julemarkedet i Stallgården og god julestemning i Verkets kafeer og butikker.
Åpningstider er lørdag 9.12 og søndag 10. 12 Kl. 11 – 17
Inviter en venn til Jul ved Eidsvollsbygningen – å glede en annen, å ha en å gå sammen med, å oppleve sammen. Eidsvoll 1814 spanderer inngangsbilletten i Eidsvollsbygningen på vennen.
Julegodt-kurs for barn – selvlagd er vellagd – og smaker aller best. Matskribent og pedagog Kristin Jøtun lærer barna hvordan de kan lage sitt eget julegodteri. Kurset holder hun i spisskammerset i kjelleren i Eidsvollsbygningen.
Kl. 11.30/12.30/14.00 og 15.00 Kurset varer i 45 minutter. Ingen forhåndspåmelding. Begrenset antall barn pr. kurs (10 stk)
Juleverksted for barn– små hender elsker å lage julepynt. Til stor glede for den som er så heldig å få en hjemmelagd julepynt i gave. Natalia Strenkova holder dette juleverkstedet for barn. Hun er en svært kreativ dame som har mye å lære bort!
Auditoriet Wergelands Hus kl.10 – 15 begge dager
Hesteskyss på Eidsvoll Verk – Gullverkstallen kommer med hest og flott vogn. Kom i god gammeldags julestemning med en tur rundt på Verket!
Jul anno 1814 – stuene i Eidsvollsbygningen er pyntet til jul slik tradisjonen var i det dansk/norske embedsmannsmiljøet på starten av 1800-tallet.
Julefeiring i Christiania anno 1792 – med basketak og revolusjonsskåler. Historiker og direktør ved Eidsvoll 1814, Bård Frydenlund, har sitt eget historietablå om en «høylytt» julefeiring i Christiania.
Grønnstuen 30 min over hel time fram til 15.30 begge dager
1700-tallets julemusikk – lutt er et strengeinstrument som på 1700-tallet ble brukt i de private hjem, og som også kvinner kunne spille på i sine salongselskaper. I år kommer luttspiller Steinar Amundsen og fyller stuene i Eidsvollsbygningen stemningsfulle og skjøre toner.
«Salong» i Ankers stuer – vi gir et tidsbilde av salongkulturen på seint 1700-tall der elever ved Eidsvoll videregående skole gir liv til unge kvinner som holder «salong». De drikker sin te, lytter til musikk, leser dikt og har gode samtaler. Hva var de opptatt av? Hvilke drømmer hadde de for framtida?
Nystuen hver hele time i åpningstiden.
«Alle sju slaga» med Eidsvoll Bygdekvinnelag -tradisjonsmat er i vinden som aldri før, og de gamle bakerovnene har kommet til heder og verdighet. I kjelleren i Eidsvollsbygningens baker Eidsvoll Bygdekvinnelag julas tradisjonsrike småkaker i den vedfyrte bakerovnen.
Julas festbord – familien Ankers middagsbord og kaffebord er dekket til jul
«Jula for meg» – en privatperson dekker sitt bord i en av Eidsvollsbygningens stuer, og byr på sin personlige jul med sine juletradisjoner.
«Snekker Andersen og julenissen» – Prøysens kjære julefortelling byr på varme, omtanke og den gode julefølelsen. Den er en kjær klassiker og er fortalt fra generasjon til generasjon. Hos oss leser eidsvollingene Hans Ekornholmen og Astrid Galstad.
Rikssalen kl. 12, 13, 15 og 16 begge dager
«Sannheten om nissen» – vil Aftenpostenjournalist Liv Berit Tessen fortelle oss. Hun og ektemannen, Kjetil Wiedswang- journalist i Dagens Næringsliv, holder foredraget «Sannheten om nissen, alt annet er fake news». Her forteller de om alt fra fjøsnisser til Santa – og til julens slemminger; Svartepetter og Knecht Rupert.
Auditoriet i Wergelands Hus kl.15.30 begge dager
Eidsvoll 1814 synger jula inn – Eidsvoll 1814 har en stab med flere gode sangere: Marie Johnsrud, Caroline Dewson og Maren Ylva Nysæther Sørensen synge kjære julesanger. Det blir garantert julestemning!
Rikssalen kl. 16.30 begge dager.
Gled en som trenger det:
Det er medmennesker som skaper ei god jul og et godt samfunn. Mange frivillige og veldedige organisasjoner gjør en stor innsats for å gjøre jula best mulig for flest mulig. – Og vi kan alle bidra med tid, omtanke og hender. Til Jul ved Eidsvollsbygningen kommer noen av dem som bidrar til ei varmere jul:
Frelsesarmeens julegryte: Frelsesarmeen med sin julegryte er på plass foran Eidsvollsbygningen begge dager.
Frivilligsentralene i Ullensaker og Eidsvoll kommer. De har fått sitt eget «frivillighus» i Søndre Paviljong på tunet ved Eidsvollsbygningen. Der er det bare å stikke innom for en prat og en kopp gløgg.
Mottak av julegaver til julekveldsarrangement i regi av Ullensaker Frivilligsentral i samarbeid med Eidsvoll Frivilligsentral, Eidsvoll Røde Kors og Ullensaker Røde Kors.
Billetter inngang Eidsvollsbygningen:
Voksne: 125,- Barn: 60,- Familie (inntil 3 barn): 310,- Honnør: 90,- Alle kan invitere med seg én venn som får gratis inngang til Eidsvollsbygningen.
Billetten inkluderer adgang til Eidsvollsbygningen og Juleverkstedet i Wergelands Hus.
Jul i Museumsbutikken er viden kjent som en førjulsopplevelse. Den har en helt særegen julestemning, vakre utstillinger og julevarene du ikke finner så mange andre steder. Åpningstid: begge dager 10 – 17
Lutefisk og medisterkaker i Kafé Standpunkt
Kafé Standpunkt serverer tradisjonell julemat med lutefisk og medisterkaker. Få kan lage lutefisken så god som Sunnmørskokken i Kafé Standpunkt, Agnar Gjestad.
Nybakt julekake og kaffe i Nordre Paviljong
Vi har laget koselig julekafé i Nordre Paviljong på tunet ved Eidsvollsbygningen. Vi serverer nybakt julekake med godt smør og brunost i historiske omgivelser.
Billetter hest og vogn:
Kjøpes av skysskaren. Oppmøte foran Eidsvollsbygningen.
-
( Kilde: Eidsvoll1814)