Har du lyst til å lage ditt eget pinnekjøtt til jul? Da er det på tide å gjøre det nå, slik at det rekker å bli ferdig til jul. Mitt henger nå til tørk på loftet og jeg kjenner jeg gleder meg til å ta det fram til jul og servere hjemmelaget pinnekjøtt.
Dette har jeg aldri gjort før, så dette er en spennende debut for min del.
Jeg kjøpte to lammesider når jeg først skulle i gang. Men la butikken gjøre grovarbeidet for deg. Jeg kjøpte mine på Meny her på Skedsmokorset og fikk dem fint delt opp av de dyktige kjøttskjærene som jobber i denne butikken.
Pinnekjøttet er ikke lenger en godt bevart hjemlighet bare for vestlendinger. Nå har tradisjonen spredd seg over hele landet, men de aller fleste lager ikke dette selv. Men når du ser hvor raskt og enkelt dette er, går du kanskje i gang du også?
Mens jeg gjorde grovjobben gikk det opp for meg hvor lettvint dette egentlig er. Dette får alle til, bare en har ett tørt og kjølig sted å tørke og henge dette opp.
Men hvorfor spiser vi fortsatt fårekjøtt, som er saltet og tørket i uker og måneder, nå som vi har god tilgang på ferskt og frossent kjøtt?
Vi nordmenn elsker tradisjoner til jul og denne eldgamle konserveringsmåten gir både kjøttet en modning, en unik smak og aroma som de aller fleste nordmenn har trykket til sitt bryst.
Men hvordan går en fram på enkleste måten?
Start med å finne fram salt og en skarp kniv. Legg kjøttet på en fjøl eller en steinhelle.
Oppskrift:
Tørrsalting av pinnekjøtt:
1 ribbeside m/kam
2 kg salt, grovt eller fint eller en blanding som jeg har brukt
Start med å renskjære pinnekjøttsiden for eventuelt blodig kjøtt og fett. Fjern ryggmargen med en spiss kniv. Bruk baksiden av en teskje eller en spiss kniv og skrap ut eventuelle rester av ryggmargen.
Gni 1/3 av saltet godt inn.
Jeg benyttet fint salt først og passet godt på at saltet festet seg på enden av kammen, nakken og der ryggmargen satt. Deretter strødde jeg grovt salt over.
Dryss 1/3 av saltet i bunnen av et kar eller et trau og legg pinnekjøttsiden med buen opp.
Dryss resten av saltet jevnt over pinnekjøttsiden slik at det dekker helt.
Sett kjølig , temperaturen skal være mellom + 8 og +12 °C og husk på å snu ribben en gang per dag i tre dager.
Ta opp ribben og skyll av saltet i rennene kaldt vann. Tørk pinnekjøttsiden godt med kjøkkenpapir.Lag et hull i nakkekjøttet med en spiss kniv og tre inn en dobbel hyssing og knyt den slik at du får en løkke. Heng siden til tørking på et luftig og kjølig sted i 6-8 uker.
Sjekk pinnekjøttet minst annenhver dag.
Det er for å kontrollere at kjøttet spekes og at det ikke er uønskede insekter eller annet på siden.
Følg med litt underveis i tørkeprosessen. Det er ikke så mye som kan gå galt, men eventuelle muggdannelser vaskes bort med saltvann før det har kommet for langt.
For å være helt sikker tok jeg noen gamle putevar og tredde pinnekjøttet inn i det og hang det opp på loftet. Men du kan også bruke en pose av tøy som du kjøper hos Jernia eller hos andre steder de selger slike varer om du ikke har noen gamle du ikke trenger lenger. Henger du pinnekjøttet i uteboden må du passe på at ikke stabbursmusa kan komme til og forsyne seg. Det er ekstra kjedelig om du oppdager at det er blitt musespist og ødelagt.
Pinnekjøttet er stort sett ferdig etter 6 uker, store sider kan trenge opp mot 8 uker. Kjøttet på kammen skal være hardt og mørkt når du klemmer på det.
Jeg har ikke kommet så langt med mitt at jeg kan vise deg hvordan det skal deles opp. Men benytt en kniv eller en sag når du skal dele det opp i pinner.
Oppbevaring:
Oppbevar pinnekjøttet tørt og kaldt. Ikke benytt plastikkposer for da har det lett for å bli fuktig. Og det at det blir enda tørrere er jo det ingen krise, ettersom du skal bløte det opp igjen når du skal tilberede det.
Lykke til og nyt en bedre middag når julehøytiden senker seg om noen få uker.
(Kilde: Matprat og Meny)