Alle innlegg Ett glass Hvite viner Kjøtt Oppskrifter Røde viner

Nytt i glasset – Viner til fårikålen du bare må ha i glasset denne helgen

0 Flares 0 Flares ×

Det er ikke så vanskelig å tenke seg hvorfor vi her i nord elsker det norske lammekjøttet. Landet vårt består av mye fjell og lite dyrkbar mark, men sauen har mange hundre års tradisjoner på å oppholde seg og beite i disse skrinne beiteområdene. De tåler klimaet godt og de finner mat både ved kysten, på fjellet eller i innlandet. Sau og lam lever av planter, gress, lyng og urter. Dette er næringsrikt fôr som gir lammet god kjøttfylde, men som også gir oss den fantastiske og karakteristiske smaken vi elsker og higer etter når høsten byr på kjøligere dager.
Det er nesten ingen ting som slår en rykende varm fårikålgryte eller en klassisk lammestek med fløtesaus, høsten grønnsaker og fløtegratinerte poteter.
Kveldene blir også mørkere og vi benker oss sammen ved langbordet og byr på gode lammeretter hvor vi kan inkludere alle. Lammekjøtt er nemlig godtatt i alle religioner og lages i alle verdenshjørner.

Lam serveres ofte når vi skal kose oss litt ekstra og til alle disse rettene ønsker vi gjerne å servere noe godt i glasset. I  ukens nytt i glasset vil jeg anbefale at du lager en stor kjele med fårikål og inviterer gode venner på sparket. Det er utrolig hyggelig med uventede middagsinvitasjoner når en minst venter det. Og nå er både kål og lam på sitt aller beste og billigste, så det blir heller ikke den dyreste festen eller sammenkomsten. 

Normalt er det enkelt å velge vin til lam, men med både fett, kål og hele pepperkorn, vil selv den aller beste vinen slite. De aller fleste vil nok servere norsk brygget øl og akevitt i det lille glasset til fårikål. Men er du som meg som reagerer på bitterheten i øl og ikke liker øl, så finnes det råd.

Har du lyst til å gjøre noe du kanskje ikke har prøvd før, bør du prøve en champagne som går for å være den eneste drikken du kan drikke til alt av mat. Så er du av dem som elsker bobler bør du spandere på deg en Chateau de BLIGNY, Blanc de Blanc. Blanck de Blancs betyr for øvrig at den bare er laget med en type drue, nemlig Chardonnay druen.

Champagne-fårikålDette er en smakfull champagne med lang og litt tørr ettersmak. Duft og smak gir deg assosiasjoner til smakene av ananas og kvede, men hvis du ikke vet hva kvede er, er det en gul frukt som minner om pære på smak.

Denne champagnen kan virke litt dyr å severe til mange om du ønsker å fylle opp hele bordet med venner. Vinen koster nemlig kr 325.

Men er dere to eller fire rundt bordet, kan dette være ett godt valg.

 

Men har du lyst til å fylle hele langbordet med venner, er en Riesling fra Gustave Lorentz ett godt valg.

riesling-fårikål

Gustave Lorentz Reserve 2016 kommer fra hjertet i Alsace og har en god balanse mellom mineraler og sitrus både på duft og smak. Den koster kr 150 og er ett godt valg til denne type mat.
Sjekk om ditt pol kan ha disse inne ved å gå inn på siden til vinmonopolet.no.

Gustave Lorentz Reserve 2016  er i bestillingsutvalget og kan selvfølgelig bestilles om ikke ditt pol har den inne. Da vil det ta ca to dager, du får beskjed og den kommer til ditt pol.

 

 

 

Her får du oppskrift på den tradisjonelle fårikålgryta. Du kan tilsette både chili og hvitløk om du ønsker, men jeg tror de aller fleste liker den best som den er.

Tradisjonell fårikål

4 porsjoner

112 kg fårikålkjøtt
112 kg hodekål
4 ts hel pepper
2 ts salt
5 dl vann

Del hodekålen i båter.
Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned).
Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan eventuelt legges i en spesiell pepperholder.
Hell på vann. Kok opp, sett på lokk og senk varmen. La fårikålen trekke til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet), ca. 2,5 timer.
Fårikålen serveres rykende varm med kokte poteter

Hvis du skal lage fårikål til mange, trenger du en 10 liters kjele eller to 5 liters til 10 porsjoner.

 

 

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×