Et stort nybakt brød midt på bordet skaper gode følelser. Disse brødene er enkle å lage, men krever litt ekstra tid og omtanke. I tillegg er de sunne og gir god metthetsfølelse.
1 brød
5 dl vann
50 g fersk gjær eller 1 pk tørrgjær
2 ss olivenolje
1 ss flytende honning
3 dl grovt sammalt rugmel
1 dl grovt sammalt byggmel
1dl grovt sammalt hvetemel
6–7 dl hvetemel
2 dl solsikkekjerner
2 ts havsalt
Løs gjæren i lunkent vann, olje og honning.
Bland inn alle de tørre ingrediensene og elt godt.
La deigen heve under plast i ca.1½t.til dobbel størrelse.
Form deigen til et stort, rundt brød og legg det på et bakepapirkledd plate.
Hev brødet ytterligere i 30.min.
Strø hvetemel over brødet, og snitt brødet med en skarp kniv.
Sett en skål med kokende vann nederst i ovnen, og stek brødet midt i ovnen ved 250 grader i ca.10 minutter
Etter 10 minutter tas vannet ut og ovnen settes ned til 175 grader.
Stek brødet videre i ca. 45 minutter.
Avkjøl på rist.