Kunsten å få en gjest til å føle seg velkommen er egentlig ikke så vanskelig og det samme gjelder det å være en hyggelig gjest. Det handler om hensynsfullhet, raushet, skikk og bruk. Det å samle venner rundt et pent dekket bord, gjør godt for både gjester og vertskap. Å invitere til fest er å invitere til et måltid. Derfor er det naturlig at vi bruker tid på å finne ut hva vi skal servere våre gjester. Retten kan forberedes i god tid slik at bare selve stekingen gjenstår de siste minuttene.
6 porsjoner
1 ferdig paideig
750 g tykk ryggfilet av torsk, uten skinn
salt
olje til bruning
4–6 skiver parmaskinke
SOPPSTUING:
2 sjalottløk
200 g sjampinjonger
2 ss smør
2 ss hvetemel
2 dl matfløte
1 ss persille
salt, pepper
egg til pensling
sesamfrø
SOPPSAUS:
resten av soppstuingen
2 dl vann
1 terning grønnsakbuljong
½ dl sherry
2 dl kremfløte
1 knivsodd kajennepepper
salt
Dryss på torskefileten med salt og brun den raskt i olje.
Rull spekeskinke rundt fisken.
Hakk løk til stuingen, rens og skjær soppen i små terninger.
Brun det lett i smør, dryss på mel, rør om og spe med matfløte. La stuingen koke til den er fyldig, ca. 5 minutter.
Rør inn persille og smak til med salt og pepper. Avkjøl stuingen..
Skjær paideigen til så den passer i størrelse til fisken. Smør ca. 2/3 av stuing over paideigen, legg på torskefileten og pakk paideigen rundt fisken. Så langt kan retten gjøres klar.
Legg rulladen med skjøten ned på bakepapir på stekebrett. Skjær noen skråsnitt i deigen, pensle med egg og dryss på sesamfrø.
Stek i ovnen på midterste rille ved 180 grader til deigen er gyllen og fisken gjennomkokt ca. 15 minutter.
Soppsaus:
Spe resten av stuingen med buljong, sherry og fløte og la sausen småsurre til den er fyldig, 8–10 minutter. Smak til med kajennepepper og salt.
Server den innbakte torsken hel på fat eller delt i porsjonsstykker, med saus og grønnsaker, f eks sukkererter og salat til.