Ciabatta er godt med pålegg til lunsj og eller å ha med seg ut på tur. Varier gjerne pålegget og fyllet med oliven, soltørkede tomater, ost, nøtter eller krydder. Disse krever litt jobb, men smaker nydelig når de først er klare for å spises.
8 -10 stk.
SURDEIG DAG 1:
5 dl vann
10 g gjær
5 dl hvetemel
DEIG DAG 2:
6 dl hvetemel
2½ dl durumhvete, men vanlig hvetemel kan også brukes
Surdeigen fra dag 1 tilsettes.
3 dl vann
10 g gjær
½ ts salt
2 ss smeltet smør
DAG 1:
Rør gjæren ut i det kalde vannet og rør inn melet til det har jevn konsistens som en klisset røre, men slik skal det være.
Dekk deigen med plast og la den stå kjølig i 10–12 t.
DAG 2: Bland surdeigen med hvetemel, durumhvete og gjær rørt ut i vann. salt og smør.
Tilsett mer mel om nødvendig.
Strø mel på bakebordet og hell ut deigen. Den skal være ganske løs.
Del deigen i åtte biter og form hver bit til en bred, tøffellignende klump.
Den vil se litt «komisk» ut, men slik skal det være. Deigen skal være løs, men ikke slik at den renner utover.
Legg bitene på stekeplaten godt drysset med mel, helst durumhvete.
Pensle deigen med olje eller smør og dekk med plast.
La deigen heve ca.2 t på kjøkkenbenken.
Stek brødene i ovnen på midterste rille ved 200° ca. 15 min.
De er ferdige når du kjenner en hul lyd når du banker på dem.
Avkjøles på rist og fylles med det du har lyst på.