Høsten er tiden for lam og kantareller. Men det er ingen som sier at du ikke kan spise lam året rundt. Her får du en fantastisk god middagsrett som dere kan lage gjennom hele vinteren, våren og høsten.
4 porsjoner
700 g ytrefilet av lam
½ ts pepper
1 ss hakket, frisk timian , eller 1 ts tørket
8 skiver bacon
8 tannpirkere
2 ss margarin eller olje til steking
Rødvinsaus:
3 dl rødvin
3 ss olivenolje
2 sjalottløk
2 båter hvitløk
1 ts frisk rosmarin
2 ss tomatpuré
2 dl lammekraft eller buljong
1 ts salt
1 pk mini asparges
100 g kantareller
Hasselbackte poteter:
10 poteter
2 ss smør
½ ts salt
¼ ts pepper
½ ts paprikapulver, kan utelates
Del filetene i ca. 80 g store biffer.
Krydre biffene med pepper og timian. Rull en baconskive rundt hver biff og fest den med tannpirker eller hyssing.
Brun biffene på sterk varme på begge sider og rundt. La dem ettersteke på lavere temperatur i 1-2 minutter for medium biff og ta de ut av pannen.
Ha olje, sjalottløk og hvitløk i pannen og la det surre litt før du tilsetter rosmarin og tomatpuré. Slå i halvparten av rødvinen. Rør godt og la dette koke inn til halv mengde, ca. 5 minutter. Tilsett resten av rødvinen og kraft/buljong. Kok videre i 5 minutter til sausen er passe tykk. Smak til med salt.
Skrell potetene og skjær dem flate i bunnen, så de står støtt. Skjær dem så i tynne skiver, men ikke helt igjennom – de skal henge sammen i bunnen.
Sett dem i en smurt ildfast form, pensle dem i smør og strø over krydder.
Stek dem på 225 grader i 45-50 minutter avhengig av størrelsen, til potetene har fått en gyllen overflate.
Stek kantareller i litt smør og tilsett asparges på slutten.
Legg alt på en tallerken og pynt med timian på toppen.
Server gjerne tyttebær ved siden av.