Tradisjonsmat er mer populært enn noen gang. Disse deilige rettene sier noe om oss som mennesker og hva vi har med oss fra oppvekst og liv. Her har jeg laget en lammefrikassè som er en god og tradisjonsrik gryte med masse deilige smaker og som smaker ekstra nydelig nå på høsten.
4 porsjoner
2 kg grytekjøtt av lam med bein i biter
6 dl vann
2 ts salt
3 gulrøtter
1 sellerirot
1 løk
1 purre
12 dl kraft fra koking
1¼ dl hvetemel
2 dl kremfløte
salt og pepper
saften av 1 sitron
1 bunt frisk dill
Kok opp vann og legg i kjøttet.
Kok opp på nytt og fjern skummet som danner seg på toppen. Senk temperaturen og tilsett salt. La kjøttet trekke i ca. 2 timer. Det er mørt når det løsner fra beinet.
Vask og skrell grønnsakene. Del grønnsakene i 2 cm tykke biter. Kok grønnsakene med kjøttet de siste 7 minuttene, eventuelt i litt kjøttkraft i en kjele for seg selv.
Sil kraften over i en ny kjele. Rør hvetemel ut i litt kaldt vann og hell jevningen i kraften under omrøring. Tilsett fløte, kok opp og la sausen koke i noen minutter. Smak til med salt, pepper, sitron og dill.
Legg kjøtt og grønnsaker tilbake i sausen og la alt bli gjennomvarmt.
Ønsker du heller å strø persille over, går det veldig fint.