Vakre og nydelige epleroser som er i ferd med å springe ut av formen. I dag er det epledagen som feires. Har du lyst kan du gjerne legge på et lag med vaniljekrem. Søtt og ikke minst veldig godt.
Ca.12 stk.
2 dl melk
25 g gjær
litt salt
¾ dl sukker
400 g hvetemel
2 egg
250 g smør
Fyll:
1 rødt eple
Litt sitronsaft
2 ss kanel
2 ss sukker
1 egg
1 dl melis
litt vann
Varm melken til 37 grader og rør ut gjæren i den lunkne melken sammen med salt og sukker.
Tilsett melet og elt til passe deig, men den skal være ganske løs.
Sett til heving med et klede på et lunt sted.
Rør så i eggene ett av gangen og eventuelt litt mer mel.
Kjevl ut et rektangel og fordel smøret, bruk gjerne en ostehøvel.
Brett deigen sammen og kjevl ut.
Det samme gjentas 3 ganger til smøret er godt kjevlet inn.
Sett så til heving i minst 3 timer.
Kjevle deigen ut til en tynn leiv.
Skjær den opp i strimler på ca 5 x 25 cm.
Fyll en bolle med vann og litt sitronsaft.
Del eplet i to (behold skallet på) og hul ut kjernehuset.
Skjær eplet i papirtynne skiver på tvers.
Legg skivene straks i sitronvannet slik at de ikke blir brune.
Varm deretter bollen med eplet litt i en mikrobølgeovn eller i en kjele til eplene mykner nok til at de kan rulles sammen.
Legg epleskivene halvveis oppå hverandre langs hver strimmel, halvveis på strimmelen med den buede delen av eplet over strimmelen.
Strø på litt kanel og sukker på den nederste delen av epleremsen.
Brett deretter deigstrimmelen over epleremsen, slik at bare den buede delen av eplene stikker opp.
Rull deretter sammen strimmelen til en rose, og sett i et muffinsbrett eller bruk muffinsformer.
Settes til heving i ca. 20 minutter.
Pensle over med egg
Stekes i ovnen på midterste rille ved 190 grader i 30 minutter, eller til de er gylne.
Hvis epleskallet begynner å bli mørkt under steking, kan muffinsbrettet flyttes lenger ned i ovnen.
Server eplerosene lunkne med melisglasur eller dryss. Gjerne med litt vispet krem eller vaniljeiskrem til.