Prinsessekake skal egentlig lages av winerbrøddeig, men jeg bruker å lage en deilig gjærdeig og fylle den med hjemmelaget vaniljekrem og synes jeg får et like godt resultat med å benytte gjærdeig i stedet for winerbrøddeig. Inneholder en del mindre smør enn en winerbrøddeig og jeg synes at jeg får et vel så godt resultat.
12 STK.
200 g smør
½ l melk
100 g gjær
150 g sukker
200 g smør
½ l melk
100 g gjær
150 g sukker
1 egg
ca. ½ ts kardemomme
½ ts salt
1 kg hvetemel
Fyll:
½ l ferdig vaniljekrem eller hjemmelaget.
ca. ½ ts kardemomme
½ ts salt
1 kg hvetemel
Fyll:
½ l ferdig vaniljekrem eller hjemmelaget.
HJEMMELAGET VANILJEKREM:
1 vaniljestang
3 dl H-melk
1 dl kremfløte
100 g sukker
3 eggeplommer
3 ss maisennamel
1 vaniljestang
3 dl H-melk
1 dl kremfløte
100 g sukker
3 eggeplommer
3 ss maisennamel
PYNT:
1 eggehvite
2 dl melis
Bringebær
Smelt smøret og tilsett melken.
Rør ut gjæren i væsken. Du kan bruke tørrgjær om du ikke har fersk.
Ha i sukker, egg, kardemomme og salt og rør inn melet til en ikke for fast, men god deig.
La den etterheves i ca.30 minutter.
1 eggehvite
2 dl melis
Bringebær
Smelt smøret og tilsett melken.
Rør ut gjæren i væsken. Du kan bruke tørrgjær om du ikke har fersk.
Ha i sukker, egg, kardemomme og salt og rør inn melet til en ikke for fast, men god deig.
La den etterheves i ca.30 minutter.
Hvis du vil lage hjemmelaget vaniljekrem gjøres det på denne måten:
Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene.
Ha frø og stang i en kjele sammen med melk og halvparten av sukkeret.
Varm opp til kokepunktet under omrøring. Rør sammen fløte, eggeplommer, maisenna og resten av sukkeret i en bolle.
Hell den varme melkeblandingen i eggeblandingen i en tynn stråle, mens du pisker kraftig.
Hell blandingen tilbake i kjelen og la det koke opp.
La det koke 1 min under omrøring.
Avkjøl hurtig i kaldt vannbad.
Ta deigen ut på bakebordet og del i to.
Ta en tredel av hvert emne og trykk ut i en godt smurt form, 24–26 cm.
Fordel en fjerdedel av vaniljekremen oppå deigen.
Kjevle ut resten av deigen til avlange leiver.
Fordel resten av vaniljekremen utover, dryss gjerne på litt kanel.
Rull sammen som en rullekake. Del rullene opp i ca 3 cm brede stykker og sett dem med snittflaten ned i formen.
Etterheves i 30 minutter og stek den i ovnen på nederste rille ved 200 grader i 30–40 minutter.
Avkjøl kaken og bland sammen eggehvite og melis til glasur. Lag gitter av melisglasur på toppen. Pynt med bringebær.
Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene.
Ha frø og stang i en kjele sammen med melk og halvparten av sukkeret.
Varm opp til kokepunktet under omrøring. Rør sammen fløte, eggeplommer, maisenna og resten av sukkeret i en bolle.
Hell den varme melkeblandingen i eggeblandingen i en tynn stråle, mens du pisker kraftig.
Hell blandingen tilbake i kjelen og la det koke opp.
La det koke 1 min under omrøring.
Avkjøl hurtig i kaldt vannbad.
Ta deigen ut på bakebordet og del i to.
Ta en tredel av hvert emne og trykk ut i en godt smurt form, 24–26 cm.
Fordel en fjerdedel av vaniljekremen oppå deigen.
Kjevle ut resten av deigen til avlange leiver.
Fordel resten av vaniljekremen utover, dryss gjerne på litt kanel.
Rull sammen som en rullekake. Del rullene opp i ca 3 cm brede stykker og sett dem med snittflaten ned i formen.
Etterheves i 30 minutter og stek den i ovnen på nederste rille ved 200 grader i 30–40 minutter.
Avkjøl kaken og bland sammen eggehvite og melis til glasur. Lag gitter av melisglasur på toppen. Pynt med bringebær.