Lag en stor fruktterte eller mange små. Dette er en kake som garantert alle vil elske.
Tertebunn og vaniljekrem, enten kjøpt eller selvlaget smaker godt til alle slags bær og frukt. Bytt ut hvetemel med glutenfritt om du ønsker det. Legg aldri vaniljekrem helt ut på kanten, for når du legger på mye bær siger kremen utover og vil dekke kaken og kanten. I tillegg vil den sige utover og bli klissete.
8 STK
200 g hvetemel evt. glutenfritt mel
1 ss sukker
150 g smør
1 eggeplomme
2 ss vann
MANDELKREM:
120 g mandler
120 g sukker
2 egg
120 g smør
VANILJEKREM:
1 vaniljestang eller 1 – 2 ts vaniljesukker
6 dl melk
9 eggeplommer
1 dl sukker
2 ss maisstivelse(maizena)
PYNT:
frisk frukt og bær, eks, physalis, plommer, jordbær, blåbær og bringebær.
Ha mel og sukker i en bolle, gjerne i en foodprosessor. Smuldre i smøret. Tilsett eggeplommen og vann og bland deigen raskt sammen. Trykk deigen tynt og jevnt ut i en paiform, hjerteform eller vanlig form, ca 22 cm.
Klem den godt inntil og jevnt opp langs kanten av formen. Prikk bunnen med gaffel. La formen stå kjølig minst 45 minutter.
Stek paibunnen i ovnen på nederste rille ved 200 grader i 12-15 minutter til den er gjennomstekt og lys gyllen.
Kjør mandlene i en foodprosessor. Ha det i en bolle og tilsett sukker. Kjør det i maskinen og tilsett eggene litt etter litt.
Fordel mandelkremen på toppen av tertebunnen og stek videre på 170 grader i ca. 15 minutter. Avkjøl bunnen.
Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene.
Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne fra bunnen. Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen «sprekke». Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens. Avkjøl i kaldt vann.
Legg på vaniljekremen på toppen og pynt med masse bær på toppen.
Tips!
Legg aldri vaniljekrem helt ut på kanten, for når du legger på mye bær siger kremen utover og vil dekke kaken og kanten.