Lammeskanker er utrolig godt, og samtidig en forholdsvis billig råvare. Etter rett behandling fremstår lammeskanker som et saftig og mørt kjøttstykke man sjelden har smakt maken til. Her har jeg kokt dem med øl for å gi kjøttet litt mer kraftig smak. Ønsker du ikke å bruke øl, kan du fint bruke vann eller litt fond eller buljong i vannet. Jeg har lagt ved drikkeanbefaling på disse rettene, prøv gjerne en av dem ved siden av , og du får en opplevelse du sent vil glemme.
(4 – 6 porsjoner)
4 lammeskanker
1 ts salt
1 ts pepper
2 båter hvitløk
1 løk
2 gulrøtter
3 båter hvitløk
½ sellerirot
1 ss smør
4 dl mørkt øl eller vann
1 – 2 ss smør
Søtpotetpurè:
1 kg søtpoteter
2 ferske aprikoser
4 ss smør
3 dl fløte
1 ts salt
½ ts hvit pepper
Tilbehør:
2 aprikoser
1 pk. asparges
Gni inn lammeskankene i salt og pepper og knust hvitløk.
Stek skankene i stekepannen til det får en gylden farge.
Kutt opp løk, gulrot, hvitløk og rotselleri og surr det i en kasserolle med litt smør.
Legg så kjøttet på grønnsakene og hell over øl.
Sett på lokk og bak det i ovnen på 160 grader til kjøttet er mørt og nesten slipper fra beinet, ca. 2 timer.
Sil av sjyen og pisk inn smør til det blir en blank sjysaus.
Skrell søtpoteter del dem i biter og kok dem møre i vann.
Del aprikosene i biter og kok dem møre sammen med søtpotetene de siste minuttene.
Damp det lett og mos dem grovt eller fint alt etter hvordan du vil ha pureen.
Tilsett smør og fløte og bland det sammen.
Smak til med salt og pepper.
Det er viktig å lage puréen raskt etter at potetene er kokt ellers kan den lett bli klumpete.
Det smaker ekstra godt med kantareller og gjerne fløtegratinerte poteter ved siden av. Så server lammeskanker med sjysaus, kantareller, fløtegratinerte poteter, søtpotetmos og båter med aprikoser ved siden av.
Vinanbefaling:
1670001 Cien y Pico En Vaso kr 189.
5205801 Beronia Reserva 2010, kr 175
Snaps/Aquavit:
4366201 Fjøllmat Akevitt, 70 cl, kr 415.
1710502 O.P. Anderson Extra 50 cl. Kr 300.