Gratenger passer bra som middagsmat og er virkelig greit å lage når du enten skal ha gjester, eller har det litt travelt i hverdagen. Lag den kvelden i forveien uten å steke den. Da er det bare å sette den inn i ovnen når du kommer hjem fra jobb. Du må gjerne bruke ferdig kokt bayonneskinke om du vil det, da går det raskere enn å koke den selv.
4 porsjoner
4 poteter
4 gulrøtter
4 skiver kålrot (ca. 300 g)
2 ts maisstivelse (maizena)
6 dl helmelk/fløte
½ ts salt
1 terning grønnsakbuljong
4 ss sennep
600 g ferdig kokt bayonneskinke
2 dl revet hvitost
Skrell grønnsakene og kutt de i tynne skiver.
Rør maisennamelet ut i litt av den kalde melken. Kok opp blandingen, under omrøring, i en kjele med resten av melken. Tilsett salt og buljongterning og smak til med sennep.
Legg grønnsakene i en ildfast form og hell sennepsausen over grønnsakene.
Stekes i ovn på nederste rille ved 200 grader i 30 minutter.
Ta formen ut av ovnen og legg oppskåret bayonneskinke oppå grønnsakene. Ta en skje og øs litt av sennepsausen over bayonneskinken.
Strø revet ost oppå bayonneskinken, sett formen inn i ovnen igjen og skru varmen opp til 225 grader.
La formen stå i ovnen i ytterligere 15 minutter, til skinken er blitt gjennomvarm og grønnsakene er kokt.
Server gjerne retten med ferskt brød eller flatbrød ved siden av.