Disse deilige vaniljeknutene smaker utrolig godt. Nå har jeg akkurat satt en deig som jeg snart skal bake ut og putte i sekken. Du må gjerne lage dobbel porsjon og fryse dem ned om det blir for mange til å spises opp med en gang. Disse smaker godt for store og små.
(15 stk.)
200 g smør
4 dl melk
1 pk fersk gjær for søte deiger
1 egg
2 dl sukker
1 ts kardemomme
1 kg hvetemel
Fyll:
1 porsjon vaniljekrem
Pynt:
1 egg til pensling
melisglasur
kakepynt
Smelt smør og tilsett melk og varm opp til ca.37 grader. Rør ut gjæren.
Tilsett lett sammenpisket egg, sukker og kardemomme. Tilsett hvetemel litt etter litt mens deigen eltes. Elt deigen i minst 5 minutter. Sett deigen til heving tildekket med et klede eller plast i 30 minutter eller til dobbel størrelse.
Del deigen i to og kjevle ut begge emnene til et rektangel, ca. 1 cm tykke.
Smør på vaniljekrem på halve delen og brett resten av deigen over. Gjør det likt på begge deigfirkantene.
Skjær så deigen i strimler.
Lag knuter ved å tvinne deigen rund fingrene og dytt den siste deigbiten i midten.
Settes på et stekebrett og etterheves på lunt sted i 30–40 minutter.
Pensle knutene med egg og strø godt med sukker på toppen.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 210 grader i 12–15 minutter. Avkjøles på rist. Bland sammen melis og eggehvite til glasur og ha det på toppen. Pynt gjerne med kakepynt.