September er den store bursdagsmåneden hos oss. Vi to store i familien feirer nemlig dagene etter hverandre. Mannen min i morgen den 26.9 og jeg på søndag den 27.9.
Vi er heldige denne gangen for da ligger jo dagene våre i helgen og vi kan vi feire litt ekstra med god mat, vin, kaker og ikke minst være sammen med gode venner som skal være sammen med oss denne helgen. I tillegg er det høstferie her, så det er ekstra godt å tenke på at vi ikke trenger å stresse ned fra hytta på søndag, men bli på hytta uken som kommer. Luksus rett og slett.
Det er sikkert flere som skal i gang å bake kaker i dag, så her kommer noen tips til kaker som kan egne seg å servere både for deg som har bursdag eller skal bake til noen som har dag. Har du ikke bursdag, men fristes av disse deilige kaken, er det selvfølgelig ingen ting i veien for at du kan bake en av disse du også. Sett i gang, finn fram alt du skal bake og nyt helgen om få strakser.
Anitas saftige sjokoladekake
En supersaftig sjokoladekake som er både lett å lage og god på smak. Det beste er nok at den holder seg saftig og god minst 1 uke, men den egner seg godt å fryse. Men da kan det være å ikke ta på glasuren.
(12 stk.)
400 g smør
4 ½ dl vann
8 ss kakao
9 dl sukker
1 beger rømme
8 dl hvetemel
1 ts salt
2 ts natron
4 egg
Glasur:
100 g smør
4 ss kakao
6 ss melk
1 ts vaniljesukker
300 g melis
Kok opp smør, vann og kakao.
Tilsett sukker og rør til det har løst seg opp i blandingen.
Bland inn rømme, hvetemel, salt, natron og lett sammenvispet egg.
Dekk en langpanne med bakepapir, og hell i røren.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 180 grader i 35–40 minutter.
Ha smør, kakao, melk og vaniljesukker i en kjele og varm over svak varme til alt er smeltet.
Rør inn melis til en fin og glatt glasur.
Hell glasuren over kaken og dryss over kakepynt.
Denne kaken er holdbar i minst en uke.
Den store bursdagsbløtkaken
Når det er fest skal det kaker på bordet, og gjerne av mange forskjellige slag. Allikevel har bløtkaken en spesiell plass hos kakeelskere. Denne er en enkel variant, med friske bær og pisket krem. Men veldig deilig og smaker himmelsk.
Ca.12 porsjoner
5 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
FYLL:
3 dl kremfløte
1 gl jordbærsyltetøy
100 g valnøtter
PYNT:
½ beger jordbær
2 dl kremfløte
Friske jordbær
Pisk egg og sukker til stiv eggedosis.
Bland sammen mel og bakepulver og vend det forsiktig inn i eggedosisen til alt melet er fordelt.
Hell røren i en smurt springform, gjerne firkantet.
Stekes i ovnen på nederste rille ved 160 grader i ca. 40 minutter.
La sukkerbrødet stå i formen til det har blitt kaldt.
Del sukkerbrødet i to og fyll med deilig krem, jordbærsyltetøy og valnøtter. Pisk krem og pynt med friske bær og krem på toppen.
Kafferullade
Rullekake er noe av det raskeste du kan bake. Prøv denne varianten som er tilsatt pulverkaffe og fylt med deilig smørkrem.
8 porsjoner
4 egg
1 ½ dl sukker
70 g hvetemel
2 ss kakao
1 ts kaffepulver
litt vann
FYLL:
75 g mykt smør
200 g melis
litt sterk kaffe
PYNT:
mokkabønner
Skill eggene og pisk eggeplommer og sukker til stiv eggedosis.
Rør ut kaffepulveret i litt vann og visp det inn i eggedosisen.
Stivpisk eggehvitene og vend dem forsiktig inn i røren.
Bre røren utover i en bakepapirkledd langpanne.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 200 grader i 8–10 minutter.
Hvelv rullekaken over på et smurt matpapir drysset med sukker.
Fjern bakepapiret, men la formen ligge over kaken til den er avkjølt.
Pisk smør og melis hvitt tilsett kaffen og fordel kremen over kaken og rull den forsiktig sammen, gjerne ved hjelp av matpapiret som kaken ligger på.
Pynt med kaffebønner ved siden av.
Eplemuffins med smørkrem
Lette og smakfulle eplemuffins med en deilig krem på toppen som bare forsvinner når du spiser den. Fantastisk deilig og mektige!
(8–10 stk.)
2 dl sukker
125 g smør
2 egg
1 ¼ dl melk
2 ½ dl hvetemel eller glutenfrittmel
½ ts natron
½ ts bakepulver
1 dl eplegele
1 ts sitronskall
1 ts vaniljesukker
Smørkrem:
5 eggeplommer
500 g sukker
500 g smør
1 ts vaniljeessens eller sukker
Pynt:
Rosa perler
Pisk smør og sukker hvitt og luftig.
Tilsett eggene ett og ett og pisk det sammen på høy hastighet. Tilsett melk, hvetemel eller glutenfritt mel, natron, bakepulver, eplegele, sitronskall og vaniljesukker.
Fyll muffinsformene ca. 2/3 fulle
Stekes i ovn på midterste rille ved 180 grader i ca.12 minutter.
Pisk eggeplommer og sukker over vannbad til ca. 60 grader, bruk gjerne et termometer for å kontrollere temperaturen.
Hell det over i en bolle og pisk dette på høy hastighet.
Bland inn temperert smør, ikke smeltet, litt om gangen og fortsetter pisking til en luftig krem. Tilsett vaniljeessens eller sukker. Du må gjerne tilsette konditorfarge om du har lyst på farget krem.
Sprøyt på en fin rose på hver muffins og pynt gjerne med rosa kakeperler på toppen.
Sjokoladerullekake med eplefyll
Nydelig sjokoladerullekake fylt med krem og eplebiter . Den er spesielt myk i konsistensen fordi det er potetmel i kakedeigen. Smaker godt både til dessert og til kaffen. Passer også fint til de med glutenallergi da den ikke inneholder hvetemel.
12 stk
3 egg
125 g sukker
¾ dl potetmel
30 g finmaltemalte hasselnøtter
2 ss kakao
1 ts bakepulver
Fyll:
3 dl kremfløte
2 røde epler
Pynt:
2 dl kremfløte
1 rødt eple
Sitronmelisse
Visp egg og sukker til stiv eggedosis.
Sikt potetmel, bakepulver og kakao sammen og bland det sammen med de finhakkede nøttene.
Kle en langpanne, 30 x 40 cm med bakepapir. Smør eventuelt papiret og hell i røren. Stekes i ovnen på midterste rille ved 220 grader i ca. 8 minutter. Husk at ovner steker forskjellig og at de kan variere i temperatur, så pass på tiden at kaken ikke brenner seg.
Hvelv kaken på et kjøkkenhåndkle eller papir drysset med sukker. Trekk av forsiktig av bakepapiret. Avkjøl kaken med langpannen hvelvet over. Da sprekker ikke kaken når du ruller den sammen.
Pisk kremen stiv og bland med eplebiter. Smør kremen over kaken og rull den sammen fra langsiden. Legg kaken med skjøten ned.
Pisk kremen stiv og pynt med krem og epleskiver på toppen sammen med sitronmelisse.
Sjokoladepavlova
Sprø deilig marengsbunn som også kalles for pavlova. Denne kaken passer perfekt for dem som har en glutenintoleranse.
10 stk
6 eggehviter
2 ts hvitvinseddik
4 dl sukker
1 ts maizena
4 ss kakao
Fyll:
1 dl kremfløte
5 dl vaniljekrem
300 g rips, blåbær og jordbær
Skill eggene og visp eggehvitene til hardt skum i en ren bolle.
Ha i eddiken mens du visper. Bland sukker og maisennamel og tilsett dette litt etter litt i de stive eggehvitene mens du fortsatt visper.
Når massen er blank og smidig har du den over i en sprøytepose. Lag en sirkel på et bakepapir i den størrelsen du ønsker, ca. 24cm, og sprøyt marengsen utover eller bre den utover med en slikkepott. Form med gjerne med en fordypning i midten.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 150 grader i ca. 30 minutter.
Avkjøl på rist.
Pisk kremfløten stiv.
Smelt sjokoladen i en bolle over vanndamp og bland den med eggekremen. Vend inn kremen.
Ha kremen på toppen av kaken og pynt med friske bær på toppen.