Bacalao er avledet av det portugisiske ordet for torsk (bacalhau) og som oftest betyr dette tørket og saltet torsk – altså klippfisk fra Norge. Klippfisk er et mer foredlet produkt enn tørrfisken. Tørrfisken saltes ikke, men henges på hjell og tørkes ute i vær og vind. Klippfisken derimot saltes og tørkes og i da tørkes den innendørs, mot tidligere på steiner utendørs.
Reiser du til Brasil eller Portugal og bestiller bacalhau og forventer en gryte med tomatsaus, poteter, løk, oliven og utvannet tørrfisk, kan du imidlertid få deg en overraskelse ettersom det i disse landene finnes like mange bacalao-varianter som det finnes dager i året. Klippfisk brukes på de mest fantasifulle måter, og det sies at en kvinne må kunne 365 klippfiskretter før hun er gifteklar.
Jeg kjenner flere som har sine favoritter når det gjelder bacalaooppskrifter, men jeg har funnet fram til en av de jeg lager. I denne oppskriften har jeg brukt torskeloins, filet, i stedet for vanlige klippfisken og det gjør at du kan lage deg denne i dag og ikke vente til i morgen til klippfisken er uvannet og klar for bruk.
Men vil du vente med å lage denne retten i helgen, kan du spandere på deg klippfisk og bruke den tiden det tar å vanne den ut. Godt blir det uansett.
(4 porsjoner)
1 potte basilikum
600 g torskeloin
4 båter hvitløk
2 gule løk
1 rød chili
1 rød paprika
4 ss olivenolje
1 boks grovhakkede tomater
1 ts tomatpure
12 sorte olivens
400 g poteter
litt sukker om du vil avrunde tomatsmaken litt.
Skrell og skjær hvitløk, løk, chili og paprika i skiver.
Stek alt på svak varme i olivenolje i ca. 10 minutter.
Tilsett tomatpuré og fres, ha i hermetiske tomater og oliven og la det koke inn i 5 minutter.
Skrell poteter og del dem i skiver. Kok dem i ca. 10 minutter, eller til den mer myke.
Vend inn skivede poteter og smak til med salt og nykvernet sort pepper.
Tilsett mer chili hvis du ønsker en sterkere bacalao.
Og vil du avrunde tomatsmaken litt kan du gjerne runde den av med litt sukker. Men dette velger du helt selv.
Dryss over litt basilikum om du ønsker det.
Ha alt i en ildfast form, skjær fisken i biter og ha bitene forsiktig ned i formen.
Dekk formen med folie og bak i ovn i på nederste rille ved 200 grader i ca. 15 minutter.
Serveres med frisk basilikum og godt brød ved siden av om du ønsker det.
Handleliste:
1 potte basilikum
600 g torskeloin
1 hvitløk
2 gule løk
1 rød chili
1 rød paprika
1 liten flaske olivenolje
1 boks grovhakkede tomater
1 liten boks tomatpure
12 sorte olivens
400 g poteter