Under andre verdenskrig var det vanlig å bruke byggryn i stedet for risengryn i desserter. Bruker du byggryn du må bløtlegge den et døgn før den brukes. Men du får også kjøpt ferdig oppbløtt byggryn og det gjør det litt enklere å bruke dem. I dag er byggrynskrem en nesten glemt dessert og det er utrolig synd. Den smaker utrolig godt og minner deg litt om riskrem. Denne kan fint spises hele året, og spesielt er det godt med dessert etter en fiskemiddag selv om det ikke er vanlig å servere desserter til hverdags.
4 porsjoner
80 g byggryn
6 dl melk
2–3 ss sukker
1 vaniljestang
1 ts vaniljesukker
1 kanelstang
1 krm salt
2 dl kremfløte
RØDSAUS:
4 dl rød saft
3 dl vann
1 ss potetmel
1 ts sukker
Legg byggryn i bløt over natten.
Hell av vannet å ha byggryn i en kjele.
Bruker du ferdig bløtlagte byggryn er det bare å følge oppskriften under.
Tilsett melk, sukker, vaniljestang eller vaniljesukker ev. kanelstang og salt.
Kok opp, senk temperaturen og la grøten trekke i 30–40 minutter til den har fått en fyldig konsistens, og byggrynene er møre.
Rør om en gang i mellom, slik at grøten ikke fester seg i bunnen av kjelen.
Bruker du ferdig kokte er det bare å følge fremgangsmåten på pakken.
Avkjøl grøten.
Vend inn stivpisket kremfløte i den kalde grøten.
Bland rød saft og vann, men en del sterkere enn når du drikker den.
Kok opp saften.
Bland sammen vann og potetmel og hell det i tynn stråle under stadig omrøring.
La sausen få et raskt oppkok. Pass på at det ikke koker lenge, for da blir sausen seig.
Strø litt supper på toppen så slipper du snerk på toppen.
La saften bli kald før den serveres til byggrynskremen.