Risikoen for å ta med seg resistente tarmbakterier hjem er stadig økende. En ny finsk studie foretatt på reisende over hele verden, viser at risikoen er størst på reiser i Asia og hvis man pådrar seg en turistdiare.
Her er det dessuten vanlig å gi antibiotika ved turistdiare, hvilket også øker risikoen for resistente bakterier.
Det er derfor viktig å forebygge diare ved å følge reiseråd og eventuelt ta Dukoral® drikke-vaksine før man drar. Dukoral® beskytter mot diare forårsaket av kolerabakterien, som vanligvis rammer turister i en mildere form, men kan være kraftig nok til å ødelegge ferien.
Mange reisende besøker steder med dårlig hygienisk standard. Det er spennende å møte nye kulturer, se flott natur og få smaken på et annerledes liv. Men det kan ofte ha sin pris, når vi kommer i kontakt med bakterier vi ikke tåler.
Resistente bakterier – noe helsevesenet over hele verden frykter
Mange land, spesielt i Asia, har stadige utbrudd av kolera og som turist kan man bli smittet. En ting er å få ferien ødelagt, noe helt annet er å pådra seg resistente bakterier og kanskje bringe disse med seg hjem.
” De siste årene har det blitt stadig mer fokus på problemet med resistente bakterier, og i takt med at mange andre land har et høyt uregulert forbruk av antibiotika, blir flere og flere bakterier resistente. Skrekkscenariet er at vi i fremtiden ikke kan behandle for eksempel underlivsbetennelse eller lungebetennelser, som plutselig kan utvikle seg til dødelige sykdommer”, sier professor Eskild Petersen fra Infeksjonsmedisinsk Avdeling på Skejby Sykehus.
Ifølge verdens helse organisasjon WHO er antibiotika resistens blitt en av verdens alvorligste trusler mot menneskers helse.
” Multiresistente bakterier er en stor trussel mot hele verdens folkehelse, så det er viktig å ta advarselen alvorlig. Verden har blitt mindre og vi reiser oftere, samtidig med at vi søker til fjernere og mer eksotiske destinasjoner. Derfor bør du som reisende alltid sikre at du har tatt de nødvendige vaksiner før du drar – ikke bare for din egen skyld, men faktisk også av hensyn til andre. Vi må unngå å få en spredning av antibiotika resistente bakterier i Skandinavia”, sier professor Eskild Petersen.
Drikkevaksine Dukoral® er en godkjent drikkevaksine mot kolera, den stimulerer immunforsvaret i tarmen. Grunnvaksineringen for voksne er to doser med en til seks ukers mellomrom. 3 doser for barn 2-6 år. Beskyttelsen oppstår etter en uke og har en beskyttelses effekt på 85 %. For å opprettholde beskyttelsen anbefales en ny dose innen to år.
Kolera (en av årsakene til diaré på reise) er en akutt tarminfeksjon, bakteriene spres med vann og mat. Inkubasjonstiden er kort, 2-3 dager, og de som får den mildere formen forveksler lett kolera med det som går under betegnelsen” turistdiaré”. Symptomfrie bærere av bakterien kan spre sykdommen opp til 14 dager etter infeksjon, uten å vite det.
Kolerabakterien finnes i Asia, Afrika og Sør Amerika. Utbrudd skyldes ofte urent drikkevann og skalldyr, men smitter også via mat og dårlig håndhygiene. Sykdommen rammer mage og tarmsystemet og fører til diaré og uttørring.
Åtte alminnelige råd som pleier å gis til de reisende for å redusere risikoen for turistdiaré forårsaket av kolerabakterie:
- Kontakt lege eller vaksinasjonsklinikk før din reise. Det finnes blant annet en drikkevaksine mot kolera som ordineres av leger og vaksinasjonsklinikker
- Vær nøye med hva du drikker og spiser
- Maten bør være gjennomstekt eller gjennomkokt
- Spis grønnsaker som du skreller, unngå grønnsaker eller frukt som kan være skylt i urent vann
- Ikke spis mat som har stått fremme lenge, for eksempel ved en buffé
- Drikk kun vann fra flaske
- Unngå is og isbiter
- Vask hendene ofte
- Tørre varer som kaker, kjeks og brød er oftest sikkert
Kilder:
Dukoral preparatomtale 09/2014. www.felleskatalogen.no
Antimicrobials Increase Travelers’ Risk of Colonization by Extended-Spectrum Betalactamase-Producing Enterobacteriaceae.Anu Kantele et al. Clinical Infectious Diseases Advance Access published January 21, 2015
http://www.who.int/drugresistance/global_action_plan/en/
Professor Eskild Petersen, Skejby Sygehus, Danmark.
WHO Cholera report 2014. http://www.who.int/wer/2014/wer8931/en/
WHO. http://www.who.int/topics/cholera/about/en WHO. Cholera Fact Sheet. /www.who.int/mediacentre/factsheets/fs107/en/