Dette er et nydelig brød som egner seg godt som matpakkebrød, men passer også godt til supper og salater. Brødet er sunt og næringsriktig og inneholder både sammalt hvete grovt og rugmel, fint og grovt. Ønsker du ikke å redusere saltmengden går det greit, men ikke fjern alt, for saltet er med å hjelpe glutentrådene til å heve brødet. I tillegg setter det god smak på brødet.
(2 stk)
40 g margarin
10 dl vann
50 g gjær
1000 g hvetemel
300 g rugmel grovt
300 g sammalt hvete, fint
100 g rugmel, fint
2 ts salt
Smelt margarinen, tilsett vann og varm opp til 37 grader.
Rør ut gjæren i væsken.
Ha i alt det tørre i en bolle. Bland ingrediensene og elt deigen blank og smidig i en kjøkkenmaskin i 15 minutter. La deigen heve i 1 ½ t.
Del deretter deigen opp i 2 deler.
Form deigene som et rundt brød.
Lag gjerne et kryss i hver av brødene.
Sett det på et bakepapir kledd bakeplate.
Dekk til brødene og la de stå lunt i ca. 1½ time.
Strø gjerne over litt mel før det settes inn i ovnen.
Stekes i ovnen på nederste rille ved 210 grader i ca. 45 minutter.
Bank på brødet og hører du en hul lyd er brødet ferdig stekt.
Avkjøles på rist.