Dette er en lukuskrans som smaker vidunderlig godt når den er fersk. Den kan fryses, men da bør den varmes litt før servering. Smør gjerne litt melisglasur på toppen før den serveres. Har du ikke lyst til å tilsette rosiner eller mandler, er det helt i orden. Bruk gjerne denne deigen som utgangspunkt til både boller, skolebrød, eller annen gjærbakst. Jeg er i hvert fall utrolig glad i denne oppskriften og bruker den gjerne til mer enn trønderrose. Jeg bruker også kesam for det gjør at det blir veldig saftig bakst.
(1- 2 stk)
3 dl melk
3 dl kesam
50 g gjær
1 egg
200 g smør
2 dl sukker
Ca. 1, 2 kg hvetemel
Fyll:
50 g smør
50 g sukker
1- 2 ts kanel
1 dl rosiner, kan utelates
1 dl hakkede mandler, kan utelates
1 egg til pensling
20 mandler, hakket
Varm melken til 37 grader. Hell væsken over i en bolle og rør ut gjæren.
Tilsett egg og sukker.
Ha i mel, men ikke alt på en gang, men litt og litt og elt alt sammen til deigen slipper bakebollen, ca. 15 minutter.
Tilsett romtemperert smør i biter og elt det inn i deigen og kjør det ca 5 minutter.
Dekk til med et klede og hev til deigen er dobbel så stor.
Trill deigen ut til en ca.1m lang pølse. Kjevl så deigpølsen ut til et rektangel, ca. 25 cm bredde.
Rør sammen mykt smør, sukker og kanel og smør blandingen på deigen.
Dryss over rosiner og hakkede mandler om du vil. Rull deigen sammen til en fast pølse.
Del pølsen med en skarp kniv langsetter og snu delene. Sno de to delene slik at snittflaten vender opp.
Form fletten til en rund krans på en plate med bakepapir.
Etterheves i 30- 40 minutter.
Pensle med egg og dryss over hakkede mandler.
Stekes i ovnen på nederste rille ved 200 grader i ca. 30 minutter til kransen har fått pen gyllen farge.
Avkjøl på rist.