Focaccia er den type brød som passer til alt, enten det er som tilbehør til en pastarett, til grilling, ved siden av en god salat eller spekemat som på bildet. Her har vi byttet ut litt av det fine melet til fordel for grovt sammalt hvete. Virkelig verdt å prøve og smaker fantastisk godt.
(1 liten langpanne)
6 dl hvetemel
4 dl sammalt hvete grovt
1 pk tørrgjær
5 dl lunkent vann
½ ts salt
1 ts sukker
2 ss olivenolje
Fyll:
Rosmarin kvister
2 dl stenfrie, sorte oliven
2 ts flaket salt
1½ dl olivenolje
Bland mel, tørrgjær, sukker, salt og lunkent vann i food processor.
Kjør til en jevn tykk deig. Du kan eventuelt erstatte tørrgjær med fersk gjær, men da trenger du å løse den opp i lunken væske først.
Tilsett olivenolje og kjør maskinen kun et par omdreininger, slik at oljen bare legger seg rundt deigen. La deigen heve i ca. 30 minutter på et lunt sted, gjerne under plast.
Hell den litt flytende deigen over i en liten langpanne, 30×40 cm.
Bruk fingrene og trykk deigen ned slik at det dannes mange smågroper på overflaten. Strø over noen kvister med rosmarin, flaksalt og hell oljen over i en jevn stråle.
Sett formen til heving i ca. 10 minutter.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 200 grader i ca. 25 minutter eller til det er pent gyllent og gjennomstekt.
Avkjøl på rist.