Tante Grete baker alltid så godt brød, og det er noe vi ser fram til å få til frokost når vi tar turen til Vestlandet og Hornindal. Smakfullt og sunt, ikke minst så holder det deg mett gjennom hele dagen. Perfekt rett og slett.
(2 – 3 stk)
4 dl skummet melk
1 liter vann
1 ½ pk gjær fersk eller tørrgjær
1 kg grovbakst
2 dl havregryn
1 dl sesamfrø
1 dl linfrø
1 dl kli
1 ts salt
hvetemel til passe deig.
Varm melk og vann til 37 grader og rør ut gjæren.
Tilsett grovbakst, havregryn, sesamfrø, linfrø, kli og salt og bland det sammen i en kjøkkenmaskin. Tilsett deretter hvetemel til passe deig.
Elt deigen blank og smidig i minst 20 minutter.
La deigen forheve i 1 ½ t. Del deretter deigen opp i 2 eller 3 brød.
Form deigen som et brød, i form eller på bakeplater. Dekk til brøden og la stå lunt i minst 1½ timer.
Pensle gjerne brødet med skummet melk eller vann før det settes inn i ovnen.
Stekes i ovnen på nederste rille ved 200 grader i ca. 45 minutter eller til det er ferdig stekt.
Ta gjerne brødet ut av formene, spray gjerne litt vann på brødene og la det ligge noe minutter i varmen. Da får du deilig sprø skorpe rundt det hele
For å vite når brødet er ferdig m bank gjerne på det på toppen. Hører du en hul lyd, er brødet ferdig stekt.
Avkjøles på rist.