Du har helt sikkert smakt deilig surdeigsbrød og dansk rugbrød, enten om det er på restaurant, fra butikken eller i Danmark. Du har kanskje hatt lyst til å lage dette litt syrlige brødet hjemme, men ikke helt skjønt hvordan du gjør det. Men fortvil ikke, her får du oppskrift på hvordan du lager surdeigen din selv, eller så kan du nå kjøpe den ferdig fra Idun og tilsette den direkte i deigen.
Men vet du egentlig hva surdeig egentlig?
Surdeig er en fermentert eller modnet blanding av mel og vann som domineres av melkesyrebakterier og gjær. En kan si at surdeig er som yoghurt, bare at surdeigen er laget på mel i stedet for melk.
I melet finnes både gjær og melkesyrebakterier naturlig og det er dette som gir den karakteristiske deilige og syrlige smaken på brødet.
Ha du lyst til å lage din egen surdeig er det bare å følge framgangsmåten under og vil lage surdeigen din selv og mate den innimellom.
Hvordan lager man surdeig hjemme?
Dag 1:
Bland sammen 500 g fint sammalt rug og 500 gr omtemperert vann i en plastbeholder
La blandingen stå i romtemperatur til neste dag
Bland sammen 500 g fint sammalt rug og 500 gr omtemperert vann i en plastbeholder
La blandingen stå i romtemperatur til neste dag
Dag 2:
Fjern 90 % eller ¾ deler av deigen, dette må kastes. Bruk resten og bland inn 300 g fint sammalt rug + 200 g hvetemel sammen med 500 g romtemperert vann
La stå på benken til neste dag
Fjern 90 % eller ¾ deler av deigen, dette må kastes. Bruk resten og bland inn 300 g fint sammalt rug + 200 g hvetemel sammen med 500 g romtemperert vann
La stå på benken til neste dag
Dag 3:
Gjenta prosessen fra dag 2
Gjenta prosessen fra dag 2
Dag 4
Gjenta prosessen fra dag 2
Gjenta prosessen fra dag 2
Dag 5
Ta halvparten over i en bakebolle og mat den med 50 g fint sammalt rug og 50 g romtemperert vann
Ta halvparten over i en bakebolle og mat den med 50 g fint sammalt rug og 50 g romtemperert vann
2-3 ganger med 2-3 timers mellomrom til du skal bake.
Resten mater du med 100 g fint sammalt rug og 100 g kaldt vann og setter til lagring på kjøl
Dette gjøres cirka en gang pr.uke for vedlikehold.
Resten mater du med 100 g fint sammalt rug og 100 g kaldt vann og setter til lagring på kjøl
Dette gjøres cirka en gang pr.uke for vedlikehold.
Lyst til å bake dette deilige brødet, Klikk deg inn på bildet og få oppskrift på hvordan lage deilige surdeigsbaguetter.