Kokt laks er en rotekte norsk middagsklassiker. Retten er også festmat og har blitt selve middagsbordets symbol for 17. mai i Norge. Med fiskeskivens vakre korallrøde farge blir den også en fryd for øyet der den ligger side om side med agurksalat, poteter og gyllen sandefjordsmør. Passer like godt på en varm sommerdag som en regntung sensommerdag.
4 porsjoner
800 g laks i skiver
2 l vann
6 ss salt
2 ts hel pepper
2 l vann
6 ss salt
2 ts hel pepper
Agurksalat:
1 agurk
1/2 ts salt
2 dl vann
2 ss sukker
1 ss eddik, 7 %
1⁄4 ts malt hvit pepper
1 ts sitron
1 agurk
1/2 ts salt
2 dl vann
2 ss sukker
1 ss eddik, 7 %
1⁄4 ts malt hvit pepper
1 ts sitron
Sandefjordsmør:
200 g kaldt smør i terninger
2 dl kremfløte
1 ss hakket frisk kruspersille
1 ss sitronsaft
1⁄2 ts salt
1⁄4 ts malt hvit pepper
200 g kaldt smør i terninger
2 dl kremfløte
1 ss hakket frisk kruspersille
1 ss sitronsaft
1⁄2 ts salt
1⁄4 ts malt hvit pepper
600 g nypoteter
Sett over potetene til koking.
Bland sammen vann, eddik, sukker, salt og pepper. Smak på laken slik at den blir passe sur og søt. Skjær agurk med ostehøvel og legg agurkskivene i laken. Sett det kjørlig
Kok opp kremfløte og la den koke inn til litt under halvparten. Ta gryten av varmen og pisk inn smørterninger, litt etter litt. Tilsett hakket persille og smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Kok opp vann i en vid kjele. Tilsett salt og pepperkorn. Legg i fisken og la den trekke i ca. 8 minutter. Det skal ikke koke. Den er ferdig når beinet lett slipper fisken.
Server laks med agurksalat, sandefjordsmør og kokte poteter
Bland sammen vann, eddik, sukker, salt og pepper. Smak på laken slik at den blir passe sur og søt. Skjær agurk med ostehøvel og legg agurkskivene i laken. Sett det kjørlig
Kok opp kremfløte og la den koke inn til litt under halvparten. Ta gryten av varmen og pisk inn smørterninger, litt etter litt. Tilsett hakket persille og smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Kok opp vann i en vid kjele. Tilsett salt og pepperkorn. Legg i fisken og la den trekke i ca. 8 minutter. Det skal ikke koke. Den er ferdig når beinet lett slipper fisken.
Server laks med agurksalat, sandefjordsmør og kokte poteter