Færøysk eplekake
Alle innlegg

Færøysk eplekake

0 Flares 0 Flares ×

Færøysk mat er lite brukt i Norge, men denne eplekaken kan fort bli din neste eplekakefavoritt. Knasende marengsbunn og syrlig krem med masse eplebiter, rett og lett veldig god. 

10 stk.

Marengsbunner:
5 eggehviter
¼ ts salt
300 g sukker
1 ts maisenna
1 ts eddik, 7 %
Karamellsaus:
1 dl kremfløte
60 g melis
3 ss sirup
1 ss vaniljesukker
Fyll:
4 grønne epler
3 dl crème fraîche
3 dl kremfløte
1 ts vaniljesukker
Pynt:
4 små roser

Ha eggehviter i en ren, tørr bakebolle. Pisk dem med litt salt til de danner et mykt skum. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst.

Sikt i maisenna og ha eddik i marengsen, vend det forsiktig sammen med en slikkepott.

Legg bakepapir på et stekebrett, tegn to sirkler etter en kakeform eller en tallerken, 22 cm. Fordel blandingen i de to sirklene.

Sett ovnen på 120 grader, men senk varmen til 100 grader når marengsbunnene settes inn. Stekes i ovnen på nederste rille ved 100 grader i ca. 1½ time til bunnene er sprø på yttersiden. Skru av ovnen og la kakebunnene stå i stekeovnen til de er avkjølt med døren åpen, gjerne over natten.

Visp kremfløten stiv. Skjær eplene i små biter. Ha crème fraîche, kremfløte og vaniljesukker i en bolle og pisk blandingen stiv. Vend forsiktig inn eplebitene, sett kremen kjølig til den skal brukes.

Bland alle ingrediensene til karamellen i en kasserolle. La alt småkoke uten lokk til ønsket konsistens, ca. 30 minutter. Rør av og til. Karamellen er ferdig når den er gyllen og har en passe tykk konsistens. Avkjøles og has over i et glass eller en skål.

Legg en av marengsbunnene på et fat og ha halvparten av fyll over. Legg så på den neste bunnen og bre resten av fyllet over. Ringle over litt av karamellsausen. Pynt gjerne med noen roser og roseblader på toppen.
Server gjerne resten av karamellsausen til, eller bytt den ut med en frisk bærsaus.

Tips! Bruk gjerne andre spiselige blomster eller annen kakepynt, eller server den bare med karamellsaus som pynt.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *