En herlig og syrlig kake som passer like godt til dessert som på kakebordet. Bruk økologisk! Økologiske sitroner er usprøytet og derfor best når du skal bruke skallet.
15 stk.
300 g smør
275 g sukker
5 egg
300 g hvetemel
4 ts bakepulver
25 g maisenna
4 sitroner, skall
Sitronkrem:
6 egg
500 g sukker
5 dl sitronsaft
200 g romtemperert smør i terninger
3 sitroner, finrevet skall
Sitronlake:
1½ dl sitronsaft
1½ dl sukker
Marengs:
6 eggehviter
75 g sukker
9 ss vann
225 g sukker
3 ts vaniljesukker
Bunn: Pisk romtemperert smør og sukker lyst og luftig. Tilsett eggene ett og ett vekselvis med hvetemel, bakepulver og maisenna og vend alt inn i deigen.
Vask sitronene godt, riv skallet fint og vend det inn i deigen. Hell deigen over i en liten langpanne, ca. 20 x 30 cm.
Stek på midterste rille ved 180° i ca. 40 minutter eller til ferdig stekt. Når en kakenål kommer ut ren, er den klar.
Sitronlake: Kok opp sitronsaft og sukker uten omrøring (for å unngå krystallisering), avkjøl og sett til side.
Sitronkrem: Ha egg i en tykkbunnet kasserolle og visp godt. Tilsett sukker, sitronsaft og sitronskall, varm forsiktig opp og la alt koke i ca. 10 minutter under omrøring. Ta kjelen av platen når kremen er blitt tykk og tilsett kaldt smør i biter og rør alt godt sammen. Kremen skal avkjøles helt før den legges på kakebunnen.
Italiensk marengs: Visp eggehvitene stive. Tilsett sukker litt etter litt under visping på høy hastighet til en skinnende og tykk marengs.
Kok opp vann og sukker til 115° – 122°. Bruk sukkertermometer, steketermometer eller kjenn med fingrene at alt sukkeret er oppløst. Det tar ca. 5 minutter fra blandingen har begynt å koke.
Hell sirupen i marengsen i en tynn stråle langs kanten av bollen. Visp videre til blandingen er romtemperert og stiv. Vend inn vaniljesukker.
Pensle et tynt lag sitronlake over bunnen og bre sitronkremen over. Ha marengsen i en sprøytepose og sprøyt fine topper. Brenn marengsen lett med en gassbrenner om du ønsker.
Velg økologisk!