En utbredt rett i Frankrike. Potetene bakes i kyllingkraft i stedet for fløte, og det er ikke noe ost, men ellers er tilberedningen så godt som helt den samme som ved fløtegratinerte poteter.
4 porsjoner
4 kyllingfileter
1 ts salt
¼ ts pepper
1 neve timian
8 skiver bacon
1 ss smør
Boulangère-poteter:
1 løk
3 båter hvitløk
600 g kokefaste poteter
5 dl vann
3 terninger kyllingbuljong
50 g smør
½ ts salt
½ ts pepper
Pynt:
pepper
flaksalt
finhakket persille
Tørk av kyllingfiletene, strø på salt og pepper. Legg på noen stilker timian og surr bacon rundt. Varm en panne med litt smør og stek kyllingene raskt rundt det hele. Ta dem ut og legg dem til side.
Stek løk og hvitløk blankt i litt smør. Vask og del poteter i fine skiver med en mandolin eller ostehøvel. Sett potetene på høykant i en ildfast form og spre dem litt fra hverandre. Fordel løken og hvitløken på toppen.
Bland sammen vann og buljongterninger. Kok opp buljongen og hell den over potetene, Topp med smør i små terninger. Strø over litt salt og pepper.
Stekes i ovnen på nederste rille ved 220 grader i ca. 25 minutter eller til potetene er møre. Kvern pepper over potetene, strø på litt flaksalt og finhakket persille.
Legg på kyllingfiletene og sett inn et steketermometer i den tykkeste delen på kyllingen. Sett formen tilbake i ovnen på nederste rille og stek til termometeret viser 65 grader.
Ta ut formen og la den hvile noen minutter før den serveres, gjerne med en god salat eller kokte grønnsaker ved siden av.