Flettede brød gir en følelse av luksus og er vakre å se på. Strekktesten! Strekk deigen, og lag en tyggisbobleaktig hinne av den. Lykkes du, er deigen ferdig eltet!
2 stk.
Trinn 1:
75 g havrekli
75 g solsikkekjerner
75 g gresskarkjerner
75 g linfrø
50 g havregryn
200 g sammalt hvete, grov
200 g sammalt rug, fin
9 dl vann
Trinn 2
2 dl vann
1 ss honning
1 ss salt
1 pk. gjær
200 g fullkornshvetemel
750 g hvetemel
Pynt:
4 ss vann eller melk
3 ss valmuefrø
Trinn 1: Bland alle ingrediensene i en bolle, dekk med plast og la den stå på benken ca. 4 timer.
Trinn 2: Bland sammen ingredienser, tilsett deigen fra «trinn 1» og elt i kjøkkenmaskin med eltekrok, ca. 20 minutter. Sett til heving med et klede over, ca. 1½ t.
Del deigen i to. Del hvert emne igjen i fem like deler. Rull dem ut, ca. 1 m. I hver flette brukes 5 lengder. Pensle tre av lengdene med vann og rull dem i valmuefrø. Legg dem ved siden av hverandre, annenhver med og uten frø. Festes sammen på toppen.
Flette: Begynn å flette fra høyre. Ta den ytterste lengden, legg den over neste, under den neste, over den neste og under den siste. Gjør det samme med neste lengde og fortsett til alt er flettet. Gjør det samme med det andre emnet. Legges på en bakepapirkledd stekeplate. Legg over et klede og etterheves, ca. 40 minutter.
Stekes midt i ovnen ved 210°, ca. 20 minutter eller til er gylne. Avkjøles på rist.
Serveres gjerne til salater, supper eller gryter.