Klassisk lammelår
Alle innlegg Grønnsaker og poteter Kjøtt Oppskrifter

Klassisk lammelår med saus og fløtegratinerte poteter

0 Flares 0 Flares ×

Nå er lammet på sitt beste og lam, rosmarin og hvitløk hører høsten til. Serveres gjerne med gode fløtegratinerte poteter, grønnsaker og en god saus, da blir dette fort høstens høydepunkt!

6 porsjoner

1 lammelår ca. à 2,5 kg
1 ts salt
1 ts pepper
4 stilker frisk rosmarin eller 1 1/2 ts tørket
3 båter hvitløk
1 løk 
3 gulrøtter
½ sellerirot
1 pastinakk eller persillerot
ca. 1 l vann

Saus:
ca. 8 dl stekesjy
4 ss hvetemel utrørt i litt kaldt vann
1 dl fløte
1 dl solbærsaft eller rødvin
2 ss soyasaus
½ ts pepper
½ ts salt

Fløtegratinerte poteter

3 dl matfløte eller kremfløte
1 – 2 båter hvitløk
1 ts salt
¼ ts pepper
700 g potet
1 ss smør
¾ dl revet hvitost

Tilbehør:
2 polkabet
1 gulbet
1 ts salt
1 gl. nyrørt tyttebærsyltetøy

Klassisk lammelår: Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Del hvitløken i tynne båter. Lag små lommer i steken med en kniv og legg inn hvitløksbåter og rosmarinkvaster i lommene.

Rens og del løk, gulrøtter, sellerirot og pastinakk i biter. Legg alt i en godt smurt langpanne eller ildfast form. Legg låret på og stikk inn et steketermometer, pass på at du ikke treffer beinet. Hell på ca.1 liter vann.

Stekes i ovnen på midterste rille ved 125 grader i 2–3 timer. Når steketermometeret viser 64 grader er steken rosa, når det viser 70 grader er den gjennomstekt. La steken hvile minst 15 minutter før den skjæres opp. Imens kan du lage saus av stekesjyen.

Saus; Kok opp sjyen fra steken og tilsett hvetemel og litt vann i en tynn stråle, mens du rører godt. Tilsett fløte og la sausen koke i ca. 10 minutter. Smak til med solbærsaft/rødvin, soyasaus, salt og pepper.

Fløtegratinerte poteter: Kok opp fløte i en liten kjele. Trekk kjelen av platen når fløten koker. Finhakk hvitløk og tilsett i fløten sammen med salt og pepper. Husk at potetene trekker en del salt, så her kan det være greit å smake til godt.

Skrell poteter og skjær dem i tynne skiver. Smør en ildfast form. Legg i potetskiver og hell over fløte.

Stek formen med fløtegratinerte poteter i ovnen på 200 grader i ca. 40 minutter.  Legg ost på toppen og stek videre i ca. 20 minutter til osten har smeltet og fått gyllen farge.

Tilbehør: Skrell og skjær betene i tynne skiver. Kok opp vann med litt salt og legg i skivene. Kok dem knapt møre. Hell av vannet og damp dem lett.

Server lammelår med beter, fløtegratinerte poteter og nyrørte tyttebær ved siden av.

Tips! Server gjerne rotgrønnsakene ved siden av som lammelåret har ligget på. De smaker himmelsk!

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×