Godt i glasset
Alle innlegg Hvite viner Oppskrifter Rosèvin Røde viner

Sommerfest med noe godt i glasset!

0 Flares 0 Flares ×

Sommeren er definitivt ikke over, snart er det helg og august byr på varme og gode dager. Så hvorfor ikke invitere til en herlig sommerfest og nyte noen  lette retter og noen gode viner.  Her får du både vinanbefaling og noen herlige oppskrifter på gode retter som det passer å servere.

Start gjerne med en musserende og fyll på med litt hvitvin og noe rødvin i glasset!

Ha en strålende helg alle sammen!

Potetbåter med laks og rogn

Potet med rømme og laks
Styling: Kristin Jøtun og Anita Bakker, Foto; Kristin Jøtun

4 porsjoner

500 g små, kokefaste poteter
¼ dl olivenolje
1 klype salt

Servering:
2 ss rømme
75 g rogn
½ neve gressløk
½ neve dill
½ rødløk
50 g røkelaks

Vask potetene godt og kok dem knapt møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og damp potetene lett. Avkjøl og del potetene i to. Ringle litt olje over og strø over litt salt.

Topp hver halvdel med rømme, rogn, laks, finhakket løk, gressløk og dill. Lag gjerne noen med og noen uten laks.

Pull-apart brød

Pull a part loff
Styling: Kristin Jøtun og Anita Bakker

Nam! Perfekt til supper, grillmat eller som en egen liten kveldsrett.

4-6 porsjoner

1 loff
1 hel hvitløk
150 g meierismør
1 neve friske urter, basilikum, timian, persille
1 ts flaksalt
150 g revet ost

Skjær brødet i skiver på kryss og tvers, men ikke skjær helt igjennom. La brødet henge sammen i bunnen.
Finhakk eller press hvitløk fint og finhakk urter. Pisk smøret luftig sammen med hvitløk og urter. Fordel smøret og revet ost mellom alle bitene i brødet.
Pakk brødet inn i to lag aluminiumsfolie. Stekes på midterste rille ved 220°C, eller legg brødet ved siden av glørne i et bål eller på grillen i ca. 15 minutter til osten har smeltet godt og brødet har trukket til seg smør og urter. Bryt av biter og spis det når det er rykende varmt.
Mer smak! Fyll brødet med finhakket chorizo pølse, sprøstekt bacon og sterkere ost.
Melonsalat med sprøstekte kikerter

Melonsalat med sprøstekte kikerter
Styling: Kristin Jøtun og Anita Bakker. Foto: Kristin Jøtun

4 porsjoner

400 g (1 boks) ferdig kokte kikerter
1 ss olivenolje
1 båt hvitløk
2 ts spisskummen
½ ss paprikapulver
½ ts malt pepper
½ ts salt
Salat:
1 pk. crispisalat
½ granateple, frø
½ vannmelon
½ cantaloupe
½ honningmelon
ca. 30 g mandler
½ neve mynteblader
Dressing:
3 ss olivenolje
3 ss balsamicoeddik
Tilbehør:
200 spekeskinke

Kikerter: Skyll og tørk kikerter godt. Bland med krydder og olje. Hell ertene utover et bakepapirkledd stekebrett og stek på midterste rille ved 175° i ca. 45 minutter, eller til de er sprø og gyllenbrune. Vend dem noen ganger underveis.

Salat: Fordel salaten på et fat. Bruk et kulejern for å lage fine melonkuler. Om du ikke har det, kan du kutte melonen i terninger. Ha melonkuler over salaten sammen med stekte kikerter og granateplefrø. Dryss over grovhakkede mandler. Pynt med mynteblader.

Dressing: Bland olivenolje og balsamicoeddik og drypp over salaten like før servering. Server spekeskinke ved siden av.

Vær kreativ! Hvilke typer melon du bruker, er opp til deg. Dette er kun et forslag.

Helstekt indrefilet av svin med stekte Padrón

Grillet indrefilet av svin med padrón
Styling: Kristin Jøtun og Anita Bakker, Foto: Kristin Jøtun

4 porsjoner

600 g indrefilet av svin
1 ts salt
1 ts pepper
2 ss rapsolje

Padrón:
400 g padrón
1 dl mandler
100 g fetaost
3 ss nøytral olje
1 klype flaksalt

Syltet rødløk:
2 rødløk
1½ dl vann
1 dl sukker
½ dl eplesidereddik¼ ts hel pepper

Gni svinefilet inn med salt og pepper, og brun den raskt på grillen eller i en panne. Skru ned varmen og stek den ferdig i pannen, eller legg fileten over på indirekte varme og grill videre i 15–20 minutter. Fileten er medium stekt på 65°C og gjennomstekt på 70°C. Bruk steketermometer. La fileten hvile i minst 10 minutter før den skjæres i skiver.

Padrón:
Skyll padrón i vann og rist av vannet. Grovhakk mandlene. Varm en stekepanne og tilsett olje. Stek padron i 3–4 minutter over høy varme til de begynner å mykne og får noen mørke flekker. Rør litt rundt underveis i stekingen. Tilsett mandlene mot slutten av steketiden.
Dryss over en klype salt, smuldre fetaost over og server med det samme.

Syltet rødløk:
Kok opp vann, sukker og eddik i en kasserolle og kok til sukkeret har løst seg opp. Legg i rødløk og pepperkorn. Kok opp, trekk kasserollen av platen og avkjøl.
Løken blir best om den får stå og utvikle smak en stund. Skal du oppbevare løken lenge, kan du fylle løken på rene glass og helle på lake til det dekker. Skru på lokk og oppbevar kaldt. Løken er holdbar minst to uker i kjøleskap.

Kylling- og pastasalat med brødkrutonger og kesamdressing

Kylling og pasta salat

4 por­sjo­ner

4 kyl­ling­fi­le­ter med skinn
1 ts salt
½ ts pepper
1 ss Pro­ven­ce­kryd­der
1 ss smør
1 båt hvit­løk

Pastasalat:
300 g penne pasta
1 bunt aspar­ges
1 ts salt
1 klype sukker
¼ vann­me­lon
½ rødløk
1 avo­kado
10 små toma­ter
½ gl. sol­tør­kede toma­ter

Kru­ton­ger:
6 skiver grov­brød
1 ss smør
½ neve timian
1 ts salt
½ ts pepper

Pynt:
1 boks brin­ge­bær
1 lime
¼ neve timian

Dres­sing:
3 dl kesam
1 båt hvit­løk
½ ss fly­tende hon­ning
½ lime, saft og skall
½ ts salt
¼ ts pepper

Tørk av kyl­ling­fi­le­tene med et tør­ke­pa­pir. Strø på salt, pepper og provancekrydder. Varm en panne, smelt smør og la det bli gyl­lent.

Stek kyl­lin­gen med fin­hak­ket hvit­løk med skinn­siden ned, til skin­net blir gyl­lent og sprøtt. Snu den og stek den videre til den er gjen­nom­stekt i panne.  Filetene kan også etter­stekes i ovnen på midterste rille ved 200 grader i ca. 15 minut­ter, eller til ter­mo­me­te­ret viser 65 grader, ta de av pannen og la de hvile til de er avkjølte.

Kok pasta etter anvis­ning på pakken. Avkjøl pas­taen.
Kok opp vann med litt salt og sukker. Kok aspar­ge­sen maks 2 minut­ter. Hell av vannet og avkjøl aspargesen i kaldt vann. Del aspar­ges i biter.

Del vann­me­lo­nen i tynne skiver, rødløk i tynne båter, del og ta ut stei­nen av avo­ka­doen og skjær den i tynne båter.
Vask og del toma­tene i to. Vask sala­ten, rist den tørr, eller bruk en salat­slynge og legg salaten på en fjøl eller et stort fat.

Legg på grønn­sa­ker og frukt i ønsket møns­ter.

Lag kru­ton­ger av dags­gam­melt brød, gjerne grovt. Skjær de i passe biter, varm en ste­ke­panne med smør og stek dem gylne med finhakket timian, salt og pepper. Ønsker du andre smaker som hvit­løk og andre kryd­derurter, bruk det du har tilgjengelig.

Ha kesam i en bolle, til­sett fin­hak­ket hvit­løk, hon­ning, lime­saft og limeskall. Bland alt godt sammen og smak til med salt og pepper.

Topp sala­ten med kru­ton­ger, brin­ge­bær, limeskiver og timian.
Server dres­sin­gen ved siden av.

Drikkeanbefaling:

 Musserende:

Lambrusco di Sorbara A Giuseppe
Varenummer: 17325701
Pris: 229,90
Land: Italia
Område: Emilia-Romagna
Drue: Lambrusco
Passer til: Aperitif. Sommerfest. Hagefest. Fisk, kylling, salater, pizza, antipasti osv
Duft/smak: Fruktig og litt krydret aroma av sitrus, røde bær og eple, litt drops, kjeks, kamfer og blomster. Ung og myk, preg av rips, sitrus, litt morell, drops, svale urter, eplekjerner og hint av kjeks

Toni Toni Hartl Sekt Brut Reserve 2018

Varenummer: 16376401
Pris: 289,90
Land: Østerrike
Område: Burgenland
Drue: Chardonnay 90%, Syrah 10%

Passer til: Aperitif. Sommerfest. Hagefest. Fisk, kylling, salater, pizza, antipasti osv
Duft/smak: Utviklet preg av modne og litt melne epler, sitrus, kjeks og nøtt, litt bakverk og mineraler.

 

 

 

Hvitt:

Ca’ Rugate Soave

Ca' Rugate Soave

Varenummer: 2246406
Pris: 459,90

Land: Italia
Område: Veneto
Drue: Garganega
Passer til: Fisk, kylling, salater, antipasti.

Ca’Rugate er en liten familieprodusent av kvalitetsvin i Soave. De driver 100% økologisk. En unik BIB laget på Ca’Rugates egne druer fra høytliggende vinmarker i Monforte d’Alpone. Druene høstes selektivt, mykpresses og lagres etter gjæring i stål. Målet er en frisk, tilgjengelig og balansert vin med solmoden frukt, uttalt mineralitet og Ca’Rugates kvalitetssignatur.

 

Bougrier Sauvignon Blanc Loire val de Loire, Frankrike

Varenummer: 14222901
Pris: 139,90
Land: Frankrike
Område: Loire
Druer: Sauvignon Blanc 100%
Passer til: Grillet fisk, kylling, svin, antipasti. Terrassen. Båten. Hagen. Hengekøya.
Duft/smak: Ung, fruktig og middels fyldig med fruktig preg av sitrus, eple og nesle, nøtt, litt krydder og mineraler.

Rosé

 

 

 

Planeta Rosé

Varenummer: 5089301
Pris: 184,90
Land: Italia
Område: Sicilia
Druer: Nero d’Avola og Syrah
Passer til: Grillet fisk, kylling, svin, antipasti. Terrassen. Båten. Hagen. Hengekøya.
Duft/smak: Aroma av eple, litt rips og jordbær, med hint av roser, granateple og grønne urter.

Saftig og ung med preg av sitrus, eple, litt rips og markjordbær, hint av mineraler.
Planeta er Sicilias ubestridte ledestjerne. Og Italias. Ingen slår i dag Planeta i renommé, kvalitet og mangfold på Sicilia. De har snudd verdens oppfatning av «Italias kornkammer» til å være en region i den ypperste kvalitetsklasse. Med kompromissløst kvalitetsfokus, unike viner, stor respekt for Sicilias historiske røtter og len lang rekke topp-produkter på såvel internasjonale som egne druesorter har Planeta egenhendig satt Sicilia på kvalitetsvinkartet en gang for alle, og samtidig plassert Italia på den internasjonale stjernehimmel. Alessio Planeta kåret til Wine maker of the year 2023. Familien kåret til Wine family of the year 2024. 

Rødvin:

Lisa 1503 Rosso d’Artista

Varenummer: 13692306
Pris: 429,90

Land: Italia
Druer: Primitivo og Sangiovese
Passer til: Grillmat / Barbeque. Sparerib. Chicken nuggets. Glaze.
Duft/ smak: Krydret og ungdommelig preg av morell, modne mørke bær og plommer, litt fat og sjokolade. God fylde og fasthet, litt sødme, preg av modne mørke bær, plommer, litt tørket frukt, fat og urt.

Lisa 1503 prydes av Leonardo da Vincis berømte maleri. Kunst og vin i vakker forening. Laget på de tradisjonelle druene primitivo og sangiovese som dyrkes sør i Italia. Den myke og lett sødmefulle frukten virker innbydende og går perfekt til de klassiske grillrettene om sommeren, i tillegg til å være en god «kosevin» for de lange sommerkvelder med pledd over fanget.

Musella Drago Valpolicella Superiore BIO

 

Varenummer: 7401901
Pris: 229,90

Land: Italia

Området: Veneto
Druer: Corvinone 30%,Rondinella 5%, Corvina 60%, Barbera 5%
Passer til: Fisk, lyst kjøtt og svin
Duft/ smak: Litt utviklet og med god fylte, krydret aroma med preg av morell og kirsebær,jordbær,  litt tørket frukt, lær og urt. Hint av fat.

 

 

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×