Fylt laks i butterdeig med skalldyrsaus
Alle innlegg Fisk og skalldyr Oppskrifter

Innbakt laks med skalldyrsaus

0 Flares 0 Flares ×

Denne skal jeg lage i helgen, kanskje du også har lyst til å teste denne. Så prøv ut denne nye, spennende vrien på fiskemiddagen! Du kan bytte ut laks med steinbitt, torsk eller breiflabb om du ønsker det. Godt er det uansett!

4–6 porsjoner

1 pk. butterdeig
Fyll:
600 g laksefilet
1 ss salt
200 g sjampinjong
1 gul løk
1 ss smør
¼ ts salt
¼ ts pepper
1 pk. spinat
8 kokefaste poteter
Skalldyrsaus:
50 g smør
3 ss hvetemel
3 dl kremfløte
1 dl helmelk
1 dl krepsehalekraft
½ ts salt
¼ ts kajennepepper
Topping:
2 ss hakket gressløk
400 g reker
400 g krepsehaler
Pensling:
1 egg

Tin butterdeig og legg tre og tre plater etter hverandre på hvert sitt bakeark. Kjevle dem sammen til et stort rektangel. Pass på at de er kjevlet godt sammen i skjøtene, slik at de sitter sammen.

Strø salt på fisken og la den ligge og trekke på et kjølig sted i ca. 15 minutter. Skyll av og tørk fisken med et papir.

Del sopp i skiver og løk i små biter. Varm en panne med smør og stek alt raskt. Strø over salt og pepper. Sett til side.

Trinn 1 butterdeig med fyll

Rens spinatblader, skyll dem i kaldt vann og la de renne av seg. Skrell potet og skjær i tynne skiver. Legg spinatblader midt på butterdeigen, og så et lag med potet, gjerne i taksteinsmønster. Legg på fisk.

Smelt smør i en kjele på middels varme. Tilsett mel og rør det sammen, slik at det blir en tykk og jevn masse. Spe med fløte, melk og kraft og rør godt med en visp. Kok opp under omrøring og la sausen småkoke i ca. 5 minutter. Rør av og til. Det skal være en tykk saus. Smak til med salt og litt kajennepepper, men vær forsiktig, kajennepepper kan fort bli sterkt. Avkjøl sausen. Legg sausen over fisken, og sopp, løk, reker og krepsehaler oppå. Strø over gressløk.

Trinn 2 Butterdeig bunn med fyll og topp

Visp egg sammen med en gaffel og pensle det rundt fisken. Skjær et rutemønster på topplokket, men pass på at det ikke skjæres gjennom, det skal bare risses i et mønster. Legg på topplokket og trykk deigen godt ned slik at endene på butterdeigen fester seg sammen ved hjelp av egget. Bruk en kniv og skjær av deigen som er til overs rundt fisken og brett deigen sammen i skjøtene, slik at deigen holder godt på innholdet. Sett fisken kjølig noen minutter. Pensle over med lettpisket egg.

Trinn 3  butterdeig med fylt laks og saus

Stekes i ovnen på midterste rille ved 200 grader i ca. 20 minutter. Sett gjerne inn et steketermometer og ta ut fisken når termometeret viser 48 grader og lokket har fått en gyllen farge.

Pynt gjerne med litt urter på toppen og server med en god salat til.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×