Er du som meg som elsker middager i form og som nesten gjør seg selv? Da er dette en smakfull og veldig god form med både pasta og poteter, bacon, tradisjonell kjøttsaus og hvit ostesaus. Alle barns favoritt, og gjerne de stores også!
6 porsjoner
9 pl.lasagne, fullkorn
4 poteter
3 dl revet hvitost til toppen
Kjøttsaus:
150 g bacon
2 ss nøytral olje
400 g kjøttdeig
1 gul løk
1 gulrot
2 stilker stangselleri
1 ss nøytral olje
2 ss tomatpuré
2 bokser hermetiske tomater
ca. 1 dl kjøttkraft, buljong+vann
2 ts tørket oregano
2 ts sukker
Ostesaus:
3 ss smør
3 ss hvetemel
6 dl melk
5 ss revet parmesan eller annen hvit ost
1 ts salt
½ ts kvernet pepper
½ ts muskattnøtt, kan utelates
Rens og skjær potetene i skiver. Skjær bacon i små biter.
Ha olje i en varm panne og stek til baconet til det er gyllent.
Ha i litt mer olje og brun kjøttdeig i olje på sterk varme i to omganger. Ha alt over på en tallerken.
Senk varmen litt, ha i finhakket løk, finhakket gulrot og finhakket stilkselleri og la alt steke til grønnsakene er myke og blanke.
Ha baconet og kjøttdeigen tilbake i stekepanna og bland alt sammen.
Lag en grop i midten av stekepannen. Ha i litt mer olje og fres tomatpuréen i noen minutter. Ha i hermetisk tomat, kraft og krydder. La kjøttsausen småkoke i minst 10 minutter, til den begynner å tykne.
Har du god tid? La gjerne sausen småkoke under lokk i ca. 1 ½ time, for å utvikle ekstra god smak. Husk å rør litt i kjelen underveis, slik at det ikke fester seg på bunnen av gryta. Smak til med salt og pepper.
Hvit saus:
Smelt smør i en kjele og rør inn mel. Spe med melk under omrøring og la sausen koke i ca. 10 minutter. Den skal være forholdsvis tykk.
Tilsett parmesan eller annen ost og la osten smelte. Smak til ostesausen med krydder.
Legg kjøttsaus, pastaplater, potetskiver og ostesaus lagvis i en ildfast form. Avslutt med pastaplater, potetskiver og ostesaus.
Dryss over revet ost.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 200 °C i ca. 40 minutter. Kjenn etter med en spiss kniv om pastaen og potetene er mør.
La lasagnen hvile noen minutter før servering. Pynt gjerne med små tomater og urter på toppen.
Server gjerne med baguette og gresk salat ved siden av.