Kjøttkaker med kålstuing og brun saus
Alle innlegg Kjøtt Oppskrifter

Kjøttkaker med brun saus og kålstuing

0 Flares 0 Flares ×

Vi husker vel alle den uforglemmelige smaken av bestemors saftige, hjemmelagde kjøttkaker med brun saus og kålstuing. Prøv selv, da vel!

Synes du kjøtt er dyrt, da kan du drøye kjøttet! Du kan spares mye ved å erstatte noe av kjøttdeigen med billige råvarer som bønner, linser eller kikerter. Høyt innhold av protein og fiber gjør dem sunne.  

4 porsjoner

200 g storfekjøttdeig
200 g svinekjøttdeig
1 gul løk
2 ts salt
13 g potetmel
¼ ts pepper
¼ ts ingefær
¼ ts muskatnøtt
3 dl helmelk
3 ss smør til steking

Brun saus:
3 ss smør
3 ss hvetemel
6 dl vann
2 terninger kjøttbuljong
½ ts salt
¼ ts pepper
1 dl fløte eller fløtemelk

Kålstuing:
600 g hodekål
3 ss smør
3 ss hvetemel
5 dl helmelk
1 dl kokevann
¼ ts malt muskat

Tilbehør:
8 poteter
3 gulrøtter
1 dl tyttebærsyltetøy
1 neve persille

Kjøttkaker: Bland kjøttdeigene sammen i en bolle. Rens og finhakk løken. Ha alle ingrediensene i en hurtigmikser og kjør i ca. 20 sekunder til farsen er jevn. Farsen kan lages for hånd. Ha kjøttdeigen i en bolle. Finhakk løken. Tilsett salt og rør den godt inn i kjøttdeigen. Tilsett løk, krydder og potetmel og spe med melk, litt av gangen.

Steking: Form deigen til runde kaker ved hjelp av en skje, hånden din, og kaldt vann.

Ha smør i en varm stekepanne, og stek kakene i ca. 2 minutter på hver side til de har fått fin bruning.

Brun saus: Smelt smør i en kjele. Tilsett hvetemel og brun over svak varme til det får en nøttebrun farge. Bland sammen vann og buljong og kok opp. Spe med varm buljong, og rør godt mellom hver gang du sper. La sausen småkoke i ca. 10 minutter. Tilsett gjerne fløte eller en blanding av fløte og melk, for en fyldigere saus. Smak til med salt og pepper.

Ha kakene over i den brune sausen og la dem trekke i ca. 10 minutter til dem er gjennomkokte.

Kålstuing: Del kålen i biter og kok i vann, ca. 15 minutter. Smelt smør i en kjele og vips inn melet. Spe med melk og kokevann til tykk saus. La sausen småkoke, ca. 5 minutter. Smak til med muskat, salt og pepper. Vend inn den kokte kålen.

Tilbehør: Kok poteter møre, rens og del gulrøtter i skiver og la gulrøttene koke med potetene de siste 8–10 minuttene.

Server kjøttkaker med brun saus, kålstuing, tyttebærsyltetøy, kokte gulrøtter og poteter. Strø gjerne litt persille på toppen sammen med noen tyttebær.

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *