Fyrstekake er en av våre tradisjonskaker, saftig og god kake som passer perfekt til hverdagskaffekoppen. Bak flere i samme slengen eller doble oppskriften og lag en stor langpanne. Pakk kaken godt inn og legg dem i fryseren eller oppbevar i tette kakebokser.
ca. 12 stk.
300 g smør
300 g sukker
4 eggeplommer
6 ss melk
600 g hvetemel
2 ts bakepulver
Fyll:
250 g mandler
250 g melis
2–3 eggehviter
Pensling:
1 egg
Bunn: Pisk smør og sukker hvitt og luftig. Tilsett eggeplommer og vend dem inn med mel og bakepulver vekselsvis med melk. Arbeid deigen raskt sammen og la den hvile kjølig noen minutter. Trykk ¾ av deigen ut i en bakepapirkledd springform, ca. 24 cm, og litt opp langs kanten.
Fyll: Mal mandlene fint, bland inn melis og tilsett eggehviter til den har passe tykk konsistens. Den skal være ganske fast og ikke flyte ut. Bre fyllet utover bunnen.
Kjevle ut resten av deigen og skjær ut 1½ –2 cm brede strimler. Legg strimlene som et gitter over fyllet og rundt langs kanten på kaken. Pensle over med lett sammenpisket egg.
Stekes på midterste rille ved 175° i ca. 50 minutter. Avkjøles i formen, før den skjæres i biter. Server gjerne ferske bær, is eller krem til.