Spinatpai med fetaost er en klassiker mange kjenner. Denne varianten fikk jeg servert på Rhodos. Det er som med all mat at det er store variasjoner i måten den tilberedes på. Du kan benytte butterdeig om du ikke får tak i filodeig, men da kjevles den bare ut og skjæres i passe stykker.
4-6 porsjoner
1 pk. filodeig
3 ss smør
Sitronhonningsirup:
1 sitron, saft
1 dl akasiehonning
125 g sukker
100 g demerarasukker
2½ dl vann
1 kanelstang
Fyll:
1 fetaost
1 porsjon fetakrem, se souvlaki
1 pk. spinat
2 ss sesamfrø
Legg filodeigarkene mellom to fuktige kjøkkenhåndklær, slik at de ikke tørker ut. Smelt smøret i en kjele. Skjær gjennom filodeigen i passe store stykker, 12 x 7 cm. Bre smør på et bakepapir og legg på et flak med filodeig. Pensle på nytt med smør og legg på et nytt lag med deig, pensle på nytt og legg på et siste lag. Pensle til slutt toppen med smør. Lag til sammen 8 stk.
Ha sitronsaft, honning, sukker, vann og kanelstang i en kjele og småkok til tykk sirup. Ringle litt sirup over filobunnene og topp, og strø over litt sesamfrø. Stekes i ovnen på midterste rille ved 180 grader i ca. 10 minutter eller til de er sprø og gylne.
Smuldre fetaosten i en bolle. Lag fetakremen og sett den kjølig.
Kok opp vann og forvell spinaten ca. 1 minutt, før den skylles i iskaldt vann og tørkes på papir.
Legg bunnene på tallerkener. Bre et lag med fetakrem på bunnene, topp med spinatblader og strø over litt fetaost i små biter. Legg på toppen og strø litt mer fetaost over.
Ringle litt sirupen over og server gjerne med mer spinat om du ønsker.