Vi vet ikke med sikkerhet når nøtterosen kom hit til landet, men oppskriften dukket opp i kokebøker på tidlig 1900 – tallet. Men I Kong Haakon og Dronning Mauds tid på Slottet ble Afternoon Tea servert klokken 17.00, gjerne i Speilsalen som var Dronning Mauds «Drawing Room». Til dette britiske te – ritualet ble det servert sandwicher, scones med syltetøy, marmelade, clotted cream og småkaker som makroner og nøtteroser. Nøtteroser er små nydelige kaker som kan lages gjennom hele året, men de passer perfekt å lage nå som det nærmer seg jul. Disse kakene passer godt som tilbehør til iskrem eller desserter. V
ca. 25 stk.
250 g hasselnøtter
Ca. 4 eggehviter, avhengig av størrelsen på egget
225 g melis
Pynt:
25 hele hasselnøtter
200 g sjokolade
Mal nøttene i mandelkvern eller i en foodprosessor til fint nøttemel.
Pisk eggehvitene stive. Tilsett melis og nøttemel og bland alt til en passe tykk deig. Det er viktig at den ikke blir for hard når den skal sprøytes gjennom en kakesprøyte. Men den må heller ikke være for bløt, for da siger den utover når den stekes. Dette reguleres med eggehviten, derfor står det ca. antall på eggehvitene.
Ha deigen over i en kakesprøyte og sprøyt ut små roser på stekeplater med bakepapir. Pynt med en hel nøtt på toppen av hver rose.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 180º i 10–15 minutter. Husk at alle ovner steker forskjellig, så derfor er alle tider veiledende. Avkjøl kakene på stekeplaten før de legges over på rist.
Smelt sjokolade i en bolle over vanndamp. Ikke rør i sjokoladen før den er helt smeltet. Dypp bunnen på rosene i sjokoladen, eller bruk en pensel og stryk på et lag med sjokolade. Sett dem til tørk opp ned på en rist. Sett dem kjølig og la sjokoladen stivne. Legg dem så over i kakeboks med tett lokk og sett boksen rett i fryseren. Dette er om du ikke skal spise dem med en gang. Disse kakene tiner veldig fort når de kommer i romtemperatur. Rett og slett konfekt og kake i en og samme kake!