Dette er en lukuskrans av gjærdeig som smaker vidunderlig godt når den er fersk. Den kan fryses, og varmes litt før servering. Smør gjerne litt melisglasur på toppen før den serveres om du ønsker den litt søtere på smak. Men det holder ofte med bare et lite melisdryss. En spiselig krans med gjærbakst er supert å gi bort som vertinnegave.
Ca. 12 stk.
4 dl melk
50 g gjær
1 egg
100 g smør
1 dl sukker
2 ts revet sitronskall
Ca. 700 g hvetemel
Fyll:
4 ss jordbærsyltetøy
1 dl ferdig vaniljekrem
1 egg til pensling
Pynt:
1 ss melis
evt. 1 eggehvite +2 dl melis
Varm melken til 37 grader. Hell væsken over i en bolle og rør ut gjæren. Tilsett egg, halvsmeltet smør, sukker og sitronskall. Ha i mel og elt alt sammen til deigen slipper bakebollen. Dekk til med et klede og hev til deigen er dobbel så stor. Trill deigen ut til en ca. 1 m lang pølse. Kjevl så deigpølsen ut til et rektangel, ca. 25 cm bredde.
Bre over et lag med jordbærsyltetøy og vaniljekrem og rull deigen sammen til en fast pølse fra langsiden. Del pølsen med en skarp kniv langsetter og snu delene. Sno de to delene, slik at snittflaten vender opp. Form fletten til en rund krans på en plate med bakepapir. Er du usikker på om den hever seg for mye og mister rundingen i midten, sett inn en ildfast skål. Etterheves i ca. 40 minutter. Pensle med egg.
Stekes i ovnen på nederste rille ved 200 grader i ca. 30 minutter til kransen har fått pen gyllen farge. Avkjøl på rist.
Dryss over et lag med melis eller lag en melisglasur av eggehvite og melis og ringle den over.
Pynt gjerne med et julebånd og server eller gi den bort.