Rakfisk med tradisjonelt tilbehør
Alle innlegg Brennevin Ett glass Fisk og skalldyr Oppskrifter

Rakfisk med tradisjonelt tilbehør både på tallerken og i glasset.

0 Flares 0 Flares ×

Rakfisk er en gammel norsk mattradisjon som går tilbake til middelalderen. Rakfisk, rakefisk eller rakafisk er fermentert fisk, ofte ferskvannsarter som ørret, laks, røye, harr og sik,
Hovedtyngden av produksjonen i Norge er oppdrettsfisk av regnbueørret. Noe mer eksklusiv fisk blir produsert av fjellørret. 
Raking av fisk er en måte å oppbevare fisk på, dels en måte å tilberede den på. Fisken blir sukkersaltet og lagt ned i lukket butt på høsten og i ukene før juletider er fisken ferdig modnet.
I helgen er det rakfiskfestival på Fagernes, og da blåses rakfisksesongen i gang. Er du som meg som elsker rakfisk, går en gjerne etter de mer vellagrede variantene. Men er du en nybegynner finnes det flere grader av modning. Tilbehør varierer fra distrikt til distrikt. Men ofte serveres rakfisken med mandel- eller ringerikspoteter,rømme, purre, rødbeter, egg og løk. Lefse og hjemmebakt flatbrød av potet, men også ertebrød er vanlig å servere til. Å servere rakfisk i november og desember er tradisjon for mange, gjerne i form av et rakfisklag med gode venner. Den enkleste måten å servere rakfisk på er å kjøpe ferdig rakfisk i fileter  Server øl og akevitt til rakfisk, det er norsk tradisjon og smaker godt til fisken.

Tips!
Bruk gjerne engangshansker når du skjærer opp fisken, da slipper du sterk lukt av hendene.

4 porsjoner

600 g rakfisk
8 mandelpoteter
4 egg
1 rødløk
1 purreløk
1 pk. lefse
1 pk. flatbrød
1 pk. smør
1 beger rømme

Skjær opp rakfisken i skiver på 3–5 cm.

Kok potetene møre i ca.15 minutter og eggene i ca. 9 minutter til de er smilende. Skrell poteter og egg og del eggene i båter eller skiver. Finhakk rødløken og del purreløken i ringer.

Server rakfisk med poteter, egg, rødløk, purreløk, potetlefser, flatbrød, smør og rømme.

Lag gjerne fatet med fisk ferdig en stund før det skal serveres og sett det kaldt. Luft godt etter at du har laget det ferdig, mange reagerer på litt stram rakefisklukt.

Akevitt som passer godt til rakfisk.

Lyst å lese mer om disse gylne dråpene eller bestille, trykk på bildet.

Brennevin Atlungstad Akevitt til Rakfisk 2023 16335101 Norge, Innlandet, Stange Kr 489,90 Atlungstad Akevitt til Rakfisk, Kr 489,90
Dette var fjorårets spesialakevitt til Rakfiskfestivalen på Fagernes.

RakfiskakevittGilde Oplandske Rakefisk Aquavit, kr 499,90
Gilde Aquavit Oplandske Rakefisk er spesielt utviklet til det klassiske rakfiskmåltid. Akevitten har et rikt og komplekst krydderbilde som står godt til den kraftige smaken av godt modnet rakefisk. Fatmodning på nye sherryfat har gitt akevitten en solid og elegant eikekarakter med integrerte sherrytoner. Nytes best romtemperert i et tulipanformet glass.

Lukt: Krydret, fatpreg og integrerte sherrytoner.

Smak: Rikt og komplekst krydderbilde. En solid og elegant eikekarakter med integrerte sherrytoner. Nytes best romtemperert i et tulipanformet glass.

Gammel oppland

Gammel Opland Juleaquavit, Kr 549,90
Gammel Opland Juleaquavit representer  århundrelange håndverkstradisjoner og er det et godt følge til julens rike smaker og dufter. Den unike krydderblandingen og fem årsmodning på Anoras beste fat, gir en elegant og velbalansert smak av karve, anis, lakris og sitrus .  Gammel Opland Juleaquavit nytes best romtemperert i et tulipanformet glass

Lukt: Modent fatpreget duft. Vanilje, tørket frukt og nougat. Milde florale toner med lakris og sitrus.

Smak: Fatpreg, sødmefull fruktighet, nøtter og sjokolade. Krydderpreg av karve, anis, sitrus.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×
preload imagepreload image