Alle innlegg Julekaker Lefser lefser og flatbrød Oppskrifter

Tjukklefse med fyll

0 Flares 0 Flares ×

Du kjenner kanskje disse lefsene bedre som «tykklefse», «mørlefse», «snipp», «platekaku», eller «nordlandskake»? Oppskriftene går i arv fra generasjon til generasjon og underveis har det gjerne blitt noen justeringer i oppskriften. Tykke lefser er intet unntak.

Det er ikke alle som bruker å smøre lefsene, men jeg har valgt å lage et enkelt fylle med smør, melis og kanel. Det gir en ekstra god smak. Så her får du en oppskrift på et fyll med smør, melis, kanel og vaniljesukker. Bedre blir det ikke!

ca. 15 stk.

00 g smør, romtemperert

250 g sukker

2 egg

1,5 dl lys sirup

3 dl kefir

Ca. 1 kg hvetemel

1 ts natron

1 ts hjortetakksalt

1 ts bakepulver

Fyll:

300 g smør

225 g melis evt. sukker

1 ss kanel

1 ts vaniljesukker

Visp smør og sukker luftig. Tilsett ett og ett egg og bland godt. Tilsett sirup og kefir og rør om. Det gjør ikke noe om smørkremen skiller seg.

Sikt halvparten av melet i smørkremen sammen med natron, hjortetakksalt og bakepulver. Elt  deigen sammen, mens du tilsetter mer mel, men ikke jobb for mye med deigen, da kan lefsene bli tørre. Dekk til og sett deigen kaldt i 1 gjeng.

Del deigen i 10 like store emner og kjevle ut til ca. 5 mm tykke runde leiver. Bruk en stor tallerken eller lignende som mal for å få helt jevne og like store lefser. Ta vare på avkuttet, det blir til slutt nok til 2 ekstra lefseemner.

Stek lefseemnene på takke til de er gylne.  Tjukklefse kan også stekes i ovnen på 200° i ca. 5 minutter til de er gylne. Legges i en stabel og dekkes  med et kjøkkenhåndkle.

Fyll: Pisk smør, melis, kanel og vaniljesukker på høy hastighet, til en lys og luftig smørkrem.

Smør et jevnt lag smørkrem på de avkjølte lefsene. Legg to og to lefser sammen med kremen som «lim» og skjær i snipper før servering.

Lefsene pakker inn i plast og er fine å fryse, både med og uten fyll.

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *