Norge har lange og sterke lefsetradisjoner, og særlig bakes det mye i forbindelse julehøytiden, men også gjennom hele året. Historien bak våre lefser mener mange forskere har sitt utspring og sammenheng med det tørre flatbrødet. I gammel tid var det viktig å konservere råvarene sånn at de ikke ble ødelagt av mugg og eller andre organismer. Melet kunne bakes opp til tørre bakverk som hadde lang holdbarhet for så å bløtes med vann.
Du kjenner kanskje disse tjukklefsene bedre som «mørlefse», «snipp», «platekaku», eller «nordlandskake»? Oppskriftene går i arv fra generasjon til generasjon, men underveis har det gjerne blitt noen justeringer. Tykke lefser er intet unntak.
Felles for dem alle lefsetyper, enten tynnlefse eller tjukklefse er at de ofte smøres eller fylles med ulike smaker før de brettes eller rulles sammen. Lefser som disse her og som brukes til kaffemat, smøres ofte med smør, kanel, sukker, melis eller skiver med brunost eller myk prim. Men dette bestemmer du helt selv hva du ønsker. Disse lefsene er enkle å lage, og har du ikke takke, kan du benytte en stor stekepanne.
ca. 15 stk.
200 g smør, romtemperert
250 g sukker
2 egg
1 1/2 dl lys sirup
3 dl kefir
Ca. 1 kg hvetemel
1 ts natron
1 ts hjortetakksalt
1 ts bakepulver
Fyll:
300 g smør
225 g melis evt. sukker
1 ss kanel
1 ts vaniljesukker
Deig: Visp smør og sukker luftig. Tilsett ett og ett egg og bland godt. Tilsett sirup og kefir og rør om. Det gjør ikke noe om smørkremen skiller seg.
Sikt halvparten av melet i smørkremen sammen med natron, hjortetakksalt og bakepulver. Elt deigen sammen, mens du tilsetter mer mel, men ikke jobb for mye med deigen, da kan lefsene bli tørre. Dekk til og sett deigen kaldt i 1 gjeng.
Del deigen i 10 like store emner og kjevle ut til ca. 5 mm tykke runde leiver. Bruk en stor tallerken eller lignende som mal for å få helt jevne og like store lefser. Ta vare på avkuttet, det blir til slutt nok til 2 ekstra lefseemner.
Stek lefseemnene på takke til de er gylne. Tjukklefse kan også stekes i ovnen på 200° i ca. 5 minutter til de er gylne. Legges i en stabel og dekkes med et kjøkkenhåndkle slik at de holdes myke.
Fyll: Pisk smør, melis, kanel og vaniljesukker på høy hastighet til en lys og luftig smørkrem.
Smør et jevnt lag smørkrem på de avkjølte lefsene. Legg to og to lefser sammen med kremen som «lim» og skjær i snipper før servering.
Innpakking
De eldste lefsene ble laget omtrent som flatbrød, men med litt finere mel og stekt på sterkere varme, slik at de ikke ble så tørre. Da bløtte en leivene når de skulle brukes. I dag kan vi fryse lefsene. Er de godt pakka inn underveis i stekingen og i fryseren vil de holde seg myke men da er det fint å pakke dem inn. Så her får du tips til hvordan det enkelt kan gjøres.
Lag plass på et bord og gjør klart innpakkingen av lefsene før du begynner å steke.
- Legg først et stort stykke plast på bordet.
- legg så på et klede av bomull, et laken er godt egnet.
- Øverst legges et lett fuktet klede.
- Det er viktig at de tre lagene må kunne brettes dobbelt slik at lefsene dekkes helt.
- Etter hvert som en steker, må en pakke lefsene inn. Fuktigheten som dannes av varmen vil slå tilbake i leivene slik at de holdes myke.
Lefsene er fine å fryse, både med og uten fyll, dette velger du selv.