Lammeskank med rotgrønnsaker
Alle innlegg Gryter Kjøtt Oppskrifter

Lam­me­skan­k i gry­te med fers­ke rot­grønn­sa­ker

0 Flares 0 Flares ×

Lammeskank er kanskje noe av det aller beste kjøttet på lammet, i hvert fall når det brukes tid både på marinering og ikke minst å la det koke i lang tid på lav temperatur. I tid­li­ge­re ti­der var det van­lig å bru­ke alle de­ler av dy­ret, in­gen ting skul­le gå til spille. Skan­ken som er leg­gen på dy­ret, er en flott rå­va­re som blir vel­dig mør og saf­tig når den får koke len­ge. Kok dem i ov­nen i en kje­le over lang tid sam­men med nors­ke rot­grønn­sa­ker som sma­ker him­melsk til denne retten. Har du hel­ler lyst til å ma­ri­ne­re i rød­vin kan du gjø­re det eller bare bruke kraft.  Du kan også koke det i kje­le på ko­ke­pla­ten i stedet for i ovnen.  Du må gjer­ne til­set­te sopp, vår­løk i gry­ten.
Tyt­te­bær­syl­te­tøy kan byt­tes ut med rog­ne­bær el­ler rips­ge­lé og har du lyst til å over­ras­ke gjes­te­ne, kan du lage troll­krem og ser­ve­re det til.

4 por­sjo­ner

4 lam­me­skan­ker
Ma­ri­na­de:
1 dl hon­ning
1 dl soya­saus
2 bå­ter hvit­løk
Gry­te:
2 ss smør
1–2 gule løk
3– 4 gul­røt­ter
200 g kål­rot
200 g sel­le­ri­rot
1 pas­ti­nakk
1 per­sil­le­rot
200 g ro­sen­kål
3 dl øl, kraf­tig type, gjer­ne al­ko­hol­fri
3 dl kraft fond/bul­jong
1 neve frisk ros­ma­rin og/el­ler ti­mi­an
1 ts salt
¼ ts grov­kver­net pep­per

Bland hon­ning, soya­saus og fin­hak­ket hvit­løk.
Ren­skjær kjøt­tet og gni skan­ke­ne inn med ma­ri­na­den. Har du tid, la dem lig­ge i ma­ri­na­de i 1–7 ti­mer. El­ler kjø­lig nat­ten over.
Smelt smør i en gry­te og brun skan­ke­ne rundt det hele og la de få en fin ste­ke­skor­pe.
Vask og skrell grønn­sa­ke­ne og kutt de i sta­ver og bi­ter. Be­hold ro­sen­kå­len hel, men ta bort det yt­ter­ste laget og sett et kryss i bun­nen på ro­sen­kå­len.
Ha grønn­sa­ke­ne unn­tatt ro­sen­kå­len over i gry­ten.
Hell over kraft og øl og til­sett ur­te­ne.
Legg på lok­ket og sett gry­ten inn i ov­nen på mid­ter­ste ril­le ved 180 gra­der i ca. 2 ti­mer.
Legg så i ro­sen­kå­len og la den trek­ke med de siste 30 mi­nut­te­ne.
Ser­ver gjer­ne rips­ge­lé, rog­ne­bær­gelé og po­tet­stap­pe, flø­te­gra­ti­ner­te po­ter el­ler van­lig kok­te po­te­ter til.

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×