Alle innlegg Fisk og skalldyr Gryter Oppskrifter

Klas­sisk ba­ca­lao­gry­te fra Vestlandet

0 Flares 0 Flares ×

Det fin­nes et hav av opp­skrif­ter på ba­ca­lao. Den vi i Norge kjen­ner best til er det tra­di­sjo­nel­le med to­ma­ter, pap­ri­ka, mye oli­ven­ol­je, hvit­løk og den spanske pepperen, som vi i dag kjenner som cayennepepper som kom fra Spa­nia med sjø­menn.  I Portugal sies det at det finnes 365 oppskrifter på baccalao, en for hver dag. Og for at en kvinne er gifteklar bør hun kunne alle disse rettene med Bacalao.bØns­ker du en ras­ke­re mid­dag, bruk fersk torsk og gjer­ne lett­sal­tet torsk. Men trekk fis­ken bare 10 – 12 mi­nut­ter et­ter at den er lagt i gry­ten. 

6 por­sjo­ner

800 g ut­van­net klipp­fisk, uten skinn og ben
12 mel­lom­sto­re, fas­te po­te­ter
4 løk
4–6 bå­ter hvit­løk
1 rød chi­li
3 dl oli­ven­ol­je
400 g fers­ke to­ma­ter
1 boks hak­ke­de to­ma­ter
4 gril­le­de røde pap­ri­ka, på boks el­ler glass
1 lite glass svar­te oli­ven
1 ts salt
¼ ts cayennepepper 

Bruker du klippfisk som må vannes ut, husk å leg­ge inn 2 da­ger ekstra. Følg bruksanvisning på pakken om utvanning.
Rens og skjær po­te­ter og løk i ski­ver. Varm oli­ven­ol­je i en gry­te, til­sett løk og fin­hak­ket hvit­løk og la det surre til det blir blankt.
Til­sett chi­li, po­te­ter, oli­ven og to­ma­ter. Kutt pap­ri­ka­en i strim­ler og kok det hele i 15–20 mi­nut­ter på svak var­me.
Smak til med cayennepepper.
Del fis­ken i pas­sen­de bi­ter. Legg to­mat­blan­din­gen og fis­ken lag­vis i en gry­te og legg på et par sto­re fis­ke­styk­ker på top­pen.
Sett kje­len i ste­ke­ov­nen. Ste­kes i ov­nen på 190 gra­der i ca. 1 time. Po­te­te­ne skal være helt møre.
Smak til med salt om det trengs.
Ha alt over i et ser­ve­rings­fat, pynt med litt ti­mi­an og ser­ver med godt brød og aio­li til.

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×