Jentesommerfest
Alle innlegg

Gjør det enkelt i sommer, både på tallerken og i glasset!

0 Flares 0 Flares ×

Boksvin eller pappviner er enkelt å ha tilgjengelig, men er BIB en like god vin som vin på flaske?  Og hva er i så fall fordelene med å velge en boksvin?  

Boksvin har kanskje fått et litt ufortjent dårlig rykte for å være kjedelig, dårlig og mindre spennende enn vin på flaske. Men vin på kartong har stor variasjon og har blitt veldig mye bedre enn de første som ble tappet da de kom for en del år siden. For det en ser nå er at det kommer flere og flere viner som holder god kvalitet og ikke minst har disse vinene en fordel når vi skal bevege oss litt rundt på ferie.

Men er boksvin så mye dårligere? Ikke nødvendigvis, men en skal være klar over at vin på kartong gir kortere holdbarhet enn uåpnede flasker. Emballasjen er nemlig ikke egnet for kvalitetsviner og derfor er det ofte lettere og litt enklere viner som tappas på boks.

Så selv om du ikke får de beste vinene på boks, har boksvin sine fordeler som for eksempel at kartongen veier lite og knuser ikke, i tillegg er den derfor både mer miljøvennlig å transportere og enklere å dra med seg på piknik, båttur og telttur enn en flaske. En annen fordel er om du inviterer til større selskaper med mange  rundt bordet. Da kan en tappe vinen over på karafler og sette dem direkte på bordet som en del av pynten.

En annen fordel er at boksvin holder seg i 4-6 uker etter åpning, mens en åpnet vinflaske ikke ofte holder mer i én til tre dager før den begynner å tape seg. Dermed er det mulig å ta seg et glass når en har lyst på eller ta en slump i en saus eller i en matrett uten at hele flasken må brukes på en gang. Så gjør det enkelt i sommer å gå for boks!

Trenger du noen tips til noen gode retter, har jeg lagt ved noen oppskrifter som passer til disse vinene. Men alle disse boksvinene kan også nytes alene.

Paella

Spansk paella

4 porsjoner

500 g paellaris, eller rundkornet ris
1–2 nett blåskjell
2 dl hvitvin
500 g reker med skall
200 g chorizopølse, rå
3 ss olje
1 løk
4 båter hvitløk
2 tråder safran
3 ss vann
evt. 1–2 ts gurkemeie
1 ts paprikapulver
2 modne tomater
1½ l kraft, vann, mild skalldyrkraft eller kyllingbuljong
2 dl erter, grønne
1 paprika
1 sitron
2 ss olivenolje
1 ts salt
¼ kvernet pepper

Skyll risen gjennom en sikt, gjerne flere ganger.

Skyll blåskjellene i kaldt rennende vann, fjern synlig «skjegg». Kast skjell som er skadet. Bruk en vid kjele og damp blåskjellene sammen med hvitvin under lokk i ca. 5 minutter, eller til de åpner seg. Fjern skjell som ikke åpner seg. Sil og ta vare på kraften. Plukk ut skjellmaten, men spar noen hele til pynt. Rens halvparten av rekene og skjær chorizoen i små biter. Varm olje i en paellapanne eller en stor stekepanne med høye kanter. Tilsett finhakket løk og hvitløk. La det surre til løken blir blank og myk under stadig omrøring. Tilsett pølsebitene, safran utblandet i litt vann, evt. gurkemeie og paprikapulver. La det frese under omrøring i et knapt minutt.

Rens tomatene for kjerner og grovhakk tomatkjøttet, tilsett tomater og paellaris og fres det hele videre i et minutts tid. Hell i blåskjellkraften og 1/3 av den andre kraften. Rør om, kok opp og la risen småkoke. Spe med mer kraft når risen har absorbert væsken og la det småkoke til risen er knapt mør, 15–18 min. Rør av og til og juster smaken med salt hvis nødvendig.

Tilsett blåskjell, reker uten skall, erter og paprika i biter. La det hele trekke noen minutter til uten å røre. Ha i litt ekstra væske hvis risen virker tørr.

Server paellaen pyntet med noen hele blåskjell og reker med skall. Legg på sitronbåter, press gjerne litt sitronsaft over og dryss på litt kvernet sort pepper like før servering.

I glasset!

Yoko Riesling, Kr 465,90

Smak og duft av friske epler og frukt som aprikos og fersken, innslag av honning og fiken.

Lett og frisk vin som egner seg godt som terrassevin, men er også et godt følge til blåskjell, skalldyr, fisk og kylling.

Grillede grønnsaker og frukt med mangochutney-dressing

Grillede grønnsaker og frukt med mangochutney-dressing

4 porsjoner

½ sellerirot
1 aubergine
6 små rødløk
1 sitron
1 bunt asparges
¼ vannmelon
2 ss olje
2 klype flaksalt
Topping:
½ gl. fetaost
4 ss balsamicosirup
Dressing:
3 dl kesam eller yoghurt, naturell
3 ss mangochutney

Rens sellerirot og del i skiver og staver. Del rødløkene i to. Del sitronen i to eller lag sikk – sakk mønster. slik at det blir en taggete snittflate. Knekk aspargesstengene der de brekker naturlig. Skjær vannmelonen i skiver og så i trekanter.

Varm grillen og pensle risten med litt olje. Legg grønnsakene på risten og grill de møre, ca. 2 minutter på hver side. Strø gjerne litt salt og pensle med mer olje om det trengs. Legg alle grønnsakene på et fat eller en fjøl.

Smuldre fetaosten og strø det over vannmelonskivene og ringle litt balsamicosirup over. Det kan brukes på alle grønnsaker om du ønsker det.

Bland sammen kesam eller yoghurt naturell og bland inn mangochutney. Sett dressingen kjølig til den skal benyttes.

I glasset!

Yoko Organic Pinot Noir Rosé 2023, Kr 444,90

Saftig og litt undermodent preg av lyserøde bær, innslag av sitrus, rips, litt nøtt og urt.
Passer til grillede grønnsaker, fisk og som aperitiff.

Kylling- og pastasalat med brød­kru­ton­ger og kesamdressing

kyllingpastasalat med avocado og hjemmelagde krutonger

4 por­sjo­ner

4 kyl­ling­fi­le­ter gjerne med skinn
1 ts salt
½ ts pepper
1 ss Pro­ven­ce­kryd­der
1 ss smør
1 båt hvit­løk
Pastasalat:
300 g penne pasta
1 bunt aspar­ges
1 ts salt
1 klype sukker
¼ vann­me­lon
½ rødløk
1 avo­kado
10 små toma­ter
½ gl. sol­tør­kede toma­ter
Kru­ton­ger:
6 skiver grov­brød
1 ss smør
½ neve timian
1 ts salt
½ ts pepper
Pynt:
1 boks brin­ge­bær
1 lime
¼ neve timian
Dres­sing:
3 dl kesam
1 båt hvit­løk
½ ss fly­tende hon­ning
½ lime, saft og skall
½ ts salt
¼ ts pepper

Tørk av kyl­ling­fi­le­tene med et tør­ke­pa­pir. Strø på salt, pepper og provancekrydder. Varm en panne, smelt smør og la det bli gyl­lent.

Stek kyl­lin­gen med fin­hak­ket hvit­løk med skinn­siden ned, til skin­net blir gyl­lent og sprøtt. Snu den og stek den videre til den er gjen­nom­stekt i panne.  Filetene kan også etter­stekes i ovnen på midterste rille ved 200 grader i ca. 15 minut­ter, eller til ter­mo­me­te­ret viser 65 grader, ta de av pannen og la de hvile til de er avkjølte.

Kok pasta etter anvis­ning på pakken. Avkjøl pas­taen.
Kok opp vann med litt salt og sukker. Kok aspar­ge­sen maks 2 minut­ter. Hell av vannet og avkjøl aspargesen i kaldt vann. Del aspar­ges i biter.

Del vann­me­lo­nen i tynne skiver, rødløk i tynne båter, del og ta ut stei­nen av avo­ka­doen og skjær den i tynne båter.
Vask og del toma­tene i to. Vask sala­ten, rist den tørr, eller bruk en salat­slynge og legg salaten på en fjøl eller et stort fat. Legg på grønn­sa­ker og frukt i ønsket møns­ter.

Lag kru­ton­ger av dags­gam­melt brød, gjerne grovt. Skjær de i passe biter, varm en ste­ke­panne med smør og stek dem gylne med finhakket timian, salt og pepper. Ønsker du andre smaker som hvit­løk og andre kryd­derurter, bruk det du har tilgjengelig.

Ha kesam i en bolle, til­sett fin­hak­ket hvit­løk, hon­ning, lime­saft og limeskall. Bland alt godt sammen og smak til med salt og pepper. Topp sala­ten med kru­ton­ger, brin­ge­bær, limeskiver og timian.
Server dres­sin­gen ved siden av.

I glasset:

Florès Souvenir

Frankrike, Languedoc, Côtes de Thau

Kr 469,90, Vrnummer: 17099706

Duft og smak av sitrus, grapefrukt, sitron, eple og pære.

Dette er en vin som er frisk og fuktig sitruspreg. Den leveres i en artig boks som er utformet som et postkort fra Frankrike, så denne egner seg godt å servere når det er sommer og sol.

Vinen har en klar duft og smak av sitrus, grapefrukt, sitron, eple og pære.

Passer til skalldyr og fisk, grillede grønnsaker,  men egner seg også som terrassevin uten spesiell mat som følge.

Grillspyd med tropisk salat

Nakkekoteletter på grillspyd

4 porsjoner

600 g koteletter ev.kyllingfileter
½ ts salt
¼ ts pepper
Marinade:
2 ss rapsolje
1 ts sriracha, asiatisk chilisaus
2 ts revet frisk ingefær
1 lime, skall og saft
8 grillpinner
Tropisk salat:
1 grønn kiwi
1 mango
1 liten boks ananas
1 rødløk
¼ rød chili
1 lime, saft
2 ts sukker
1 pk. rucolasalat
Tilbehør:
4 porsjoner ris
¼ rød chili
1 potte koriander
1 flaske hoisinsaus
1 lime

Renskjær kotelettene fri for ben og fett. Skjær kjøttet i lange strimler. Brukes kylling skjær kjøttet i lange strimler.

Bland olje, sriracha, ingefær og lime til en marinade.
Legg kjøttet i marinaden i minimum 1 time. Legg grillpinnene i vann, ca. 10 minutter. Træ kjøttet på pinnene og stek dem raskt i en grillpanne, stekepanne eller på grillen, ca. 1½ minutt på hver side. Ta dem bort fra varmen og la grillpinnene trekke til de er gjennomstekte.

Rens frukt og grønnsaker, del i passe biter og ha alt over i en liten bolle. Skvis over limesaft og strø over litt sukker. Sett salaten kjølig minst 30 minutter og vend inn ruccolasalat like før servering.

Kok ris etter anvisning på pakken og ha den over i en bolle. Tilsett gjerne finhakket chili og koriander om du ønsker mer smak på risen.

Server hoisinsaus til spydene sammen med ris og tropisk salat.

I glasset!

I Ogier Côtes-du-Rhône «Artésis» Økologisk (BIB)  kr 469,90 3 l 

Ung, fruktig og saftig, preg av mørke bær og litt tørket frukt, innslag av krydder, lakris og urter.

Passer til storfe og lam og sau.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×