Eplefristelse
Alle innlegg Desserter Frukt og bærkaker Oppskrifter

Eplefristelse

0 Flares 0 Flares ×

Kaken passer like godt til kaffekoppen som til dessert. Server gjerne iskrem, bærsaus eller pisket Crème Fraîche ved siden av. Eller bare spis som den som den er. Har du det travelt kan du benytte butterdeig i stedet for å lage en paideig.

12 stk.

300 g hvetemel
200 g smør
100 g melis
1 lite egg
Vaniljekrem:
1 vaniljestang
3 dl helmelk
1 dl kremfløte
1 dl sukker
3 egg
3 ss maisenna
Eplefyll:
5 epler
3 ss sukker
50 g smør
2 ss perlesukker
Bringebærsaus:
400 g frosne bringebær
2 dl melis
2 ss sitron
1 ss potetmel
¼ dl vann
1 ss sukker
Pynt:
100 g bringebær

Smuldre mel, melis og smør med hendene, eller benytt en kjøkkenmaskin. Tilsett egget og elt det godt inn. Tilsett eventuelt mer mel om nødvendig. Form en avlang pølse som er omtrent like lang som paiformen du skal benytte og pakk deigen inn i plastfolie. Legg deigen i kjøleskapet å la den hvile noen timer eller gjerne over natten. Ha deigen over på et melet underlag, kjevle ut og kle en smurt og strødd paiform, ca. 26 cm. Prikk deigen godt med en gaffel og stek bunnen ved 200 grader i ca. 15 minutter.

Ha melk og halve mengden med sukker i en kjele. Del vaniljestangen, skrap ut frøene og tilsett frø og stang i kjelen. Varm opp til kokepunktet under omrøring. Avkjøl, slik at væsken er lunken. Rør sammen fløte, eggeplommer, maisenna og resten av sukkeret. Hell den lunkne væsken oppi eggeblandingen litt av gangen, mens du rører med en visp. Hell blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke sakte opp under omrøring, slik at den tykner. Rør godt slik at kremen ikke brenner seg. Avkjøles hurtig i kaldt vann. Bre kremen over paibunnen.

Skrell eplene og ta ut kjernehusene. Skjær eplene i tynne skiver og legg i takstenmønster i paiskallet. Høvle smøret med en ostehøvel og legg dem på eplene. Strø over perlesukker.

Stekes i ovnen på midterste rille ved 190 grader i 25–30 minutter, til tertebunnen er gyllenbrun og eplene er møre og fine.

Tin frosne bær, klem ut væsken gjennom en sikt eller bruk et klede. Ha saft, melis og sitronsaft i en kjele og kok saften litt inn. Bland ut potetmel i vann og hell blandingen i en tynn stråle i kjelen. Kok opp til en stor boble og trekk kjelen av platen og avkjøl den i kaldt vann. Blir sausen for tykk, tilsett litt vann. Strø over et tynt lag med sukker, da unngår en snerk.

Pynt med friske bringebær og server gjerne epleterten lun med bringebærsaus til.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×